Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2015. Május 04. 09:50, hétfő | Helyi
Forrás: tatabanya.hu

2016 az adócsökkentés éve lesz

2016 az adócsökkentés éve lesz

A jövő évi költségvetésről, a személyi jövedelemadó csökkentéséről, a családi adókedvezmény növekedéséről és a sertéshús áfájának mérsékléséről Schmidt Csaba polgármester számolt be.

- Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek. A gazdaságban megteremtett egyensúlynak és kiszámíthatóságnak, a gazdasági növekedés stabilitásának, és az országunk iránti bizalom erősödésének köszönhetően már most, az év első felében bátran tudunk tervezni a jövő évre vonatkozóan – hangsúlyozta Schmidt Csaba. - A 2016-os büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz. Ezek az adócsökkentések a tatabányaiak életét is könnyebbé teszik. A célunk az, hogy Magyarországon mindenki egy picit elérőbb juthasson, saját maga, a családja, vállalkozása, települése és persze az egész ország – tette hozzá.

A részleteket ismertetve a városvezető elmondta, 2016-ban az egykulcsos személyi jövedelemadó mértéke tovább csökken 16-ról 15 százalékra, amelynek köszönhetően 120 milliárd forinttal marad több négy millió magyar ember zsebében. A kormány emellett azon dolgozik, hogy minél hamarabb egy számjegyű lehessen az szja kulcsa. Tovább csökkennek a családok terhei is, hiszen kétszeresére nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, 2019-ig a jelenlegi 10 ezerről 20 ezer forintra emelik azt. Ez 15 milliárd forintos adócsökkentést jelent.

Az szja csökkentésével és a családi adókedvezmény növekedésével egy két átlagkereső gyermektelen család kasszájában évente 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol például két minimálbéres kereső van és két gyermeket nevelnek, ez az összeg eléri a 85 ezer forintot, egy két átlagkeresős, kétgyermekes család esetében pedig akár az évi 115 ezer forintot is.

Schmidt Csaba hozzátette, a kormány további nagy lépéseket tesz az adócsökkentés útján. - A sertéshús alapvető élelmiszer, nagyon sokan fogyasztjuk, ezért a tőkehús esetében 27-ről 5 százalékra mérséklődik az áfa mértéke. Ez 25 milliárd forintos adócsökkentést jelent.

A különböző állami közszolgáltatások után fizetendő díjaknak, illetékeknek az összege is csökken, illetve egy részük meg is szűnhet, ezzel további 10 milliárdos teher kerülhet le a családok válláról.

Schmidt Csaba kiemelte: az adócsökkentések azt jelentik, hogy a dolgozó emberek fizetése emelkedni fog, a két gyermeket nevelő családok támogatása tovább nő, a sertéshús és a különböző állami szolgáltatási díjak csökkentése és eltörlése pedig a mindennapi nehézséggel küzdők számára is nagy segítséget jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya