Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2014. Április 02. 13:05, szerda | Helyi önkormányzati

35 milliárd a megye fejlesztésére

35 milliárd a megye fejlesztésére

Komárom-Esztergom megye 35 milliárd forint forráshoz juthat 2020-ig a területfejlesztési programokból

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elkészítette terület- és településfejlesztési programját, melyekből 2020-ig összesen 35,4 milliárd forinthoz juthat a térség - mondta a megyei közgyűlés elnöke szerdán a megyei kamarában rendezett sajtótájékoztatón, melyen részt vettek a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltjei.

Popovics György elmondta, a fejlesztési forrásokból Tatabánya 7,5 milliárd forinttal részesedik, a nagyobb városok környéke 14,5 milliárd forint forrásra számíthat, a megye többi térsége 13,3 milliárd forinthoz juthat.
Bencsik János, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, Tata és Tatabánya körzetének képviselő-jelöltje tájékoztatása szerint Tatabánya már döntött arról, hogy a kormányzati adósságátvállalás után felszabaduló források 50 százalékát a gazdaságfejlesztést szolgáló infrastruktúra építésére fordítják, valamint kis- és középvállalkozóknak kamatmentes hitelt nyújtó alapot létesítenek, három éven át, évi 100 millió forinttal.
A politikus ismertette, hogy Tata turisztikai vonzerejét szeretné erősíteni, Észak-Dunántúl ökoturisztikai központjaként. Hozzátette, elkészült az éghajlatváltozásra reagáló Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer, az adatbázisból kinyerhető eljárások kipróbálására a Tatai-medencét és Komárom-Esztergom megyét jelölték ki modellterületként.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, Oroszlány-Komárom térségének országgyűlési képviselő-jelöltje rámutatott, hogy a megye tudatos gazdaságfejlesztéssel visszaszerezte a gazdasági válság előtti pozícióit, így jó eséllyel indul a következő időszak forrásaiért folytatott versenyben.
A képviselő-jelölt kiemelte, a területfejlesztési koncepcióban az ipari központok mellett kiemelt figyelmet fordítottak a kistelepülések élhetővé tételére,olyan programok kidolgozására, mely számukra könnyíti meg a források lehívását.
Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár, Dorog-Esztergom körzetének országgyűlési képviselő-jelöltje, jó döntésnek nevezte, hogy a régiós rendszer után újra megyékre lebontva vehetők igénybe a fejlesztési források és elmondta, a térség számára új lehetőségeket nyit, hogy a kormány kedden kiemelt járműipari központtá nyilvánította Tatabánya és Esztergom térségét.
Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a kamara szakértői anyagok elkészítésével támogatta a terület- és településfejlesztési programok elkészítését. Háttértanulmányokat készíttettek többek között a vállalkozók innovációs potenciáljáról, a városok fejlesztési területkínálatáról, a népesség és foglalkoztatás várható alakulásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.