Városlista
2020. november 30, hétfő - András, Andor

Hírek

2020. Május 09. 10:53, szombat | PR

5 tuti tipp a sikeres nyelvvizsgához

5 tuti tipp a sikeres nyelvvizsgához

Nyelvvizsgázni nehéz, legalábbis az első vizsga mindenképpen kihívás. Vannak azonban általános tippek nyelvvizsga típustól függetlenül, amik segíthetnek, hogy könnyedén vedd. Mutatjuk!

A nyelvvizsga megszerzése, illetve annak kötelezővé tétele körül elég sok a bizonytalanság mostanában. Eltörlik? Nem törlik el? Kötelező vagy sikerül megúszni? Jobb a legrosszabbra számítani és abból kiindulni, hogy hosszú távon a nyelvvizsga bizony nem opcionális. Ha esetleg lesznek is könnyítések a nyelvvizsga kötelezőségével kapcsolatban, előnyre tehetsz szert azokkal szemben, akik mégsem ugrották meg, vagy akár neki sem futottak ennek az akadálynak.

Léteznek kiválóan használható tippek, ajánlások, amit tanárok, nyelvvizsga felkészítő szakemberek raktak össze, tűpontosan kihegyezve az adott vizsgák sarkalatos pontjaira, amiknek segítségével könnyebb a felkészülés. Mi most olyan univerzálisan használható vizsgatippeket hoztunk, amik bármelyik típusú vizsgánál bevethetőek.

1. Kötőszavak

A kötőszavakat hajlamosak vagyunk elhanyagolni, pedig a valóságban az egyik legfontosabb eleme mind írásbeli, mind pedig szóbeli kommunikációnknak. Kiemelten figyelj az összekötőszavak használatára, egyrészt mert külön pontok járnak érte minden vizsgán, másrészt pedig mert az általad írt vagy mondott szöveg érthetőségét, gördülékenységét és stílusát emeli. Általánosságban elmondható, hogy még a nem tökéletes helyességgel használt kötőszó is sokkal jobb pontokat eredményez, mintha nem használsz. Éppen úgy vonatkozik szóbeli, mint írásbeli feladatokra.

Tipp: gyűjts ki legalább húsz mondatot élőnyelvi környezetből (könyvből, újságcikkből, filmből) a leggyakrabban használt 15 kötőszóra. Ha eddig eljutsz, már be is gyakoroltad őket.

2. Szókincs

A szókincs a titkos fegyver, ha a nyelvtannal hadilábon állsz. A nyelvtani drilleket nem lehet ugyan sem megkerülni, sem kiváltani, de ha mindig is gondod volt vele, akkor sok pontot fogsz veszíteni bármilyen vizsgán is indulsz el. Ezt lehet remekül felhúzni egy gazdag és sokrétű szókinccsel. Nyilván nem elegendő egymás után dobálni a szavakat, de ha egy gyengébb nyelvtannal rakod is össze, egy választékos és gazdag szókincsű szöveg akkor is sokat lendít a helyzeteden.

Tipp: a post-it cetlizős módszer a legtöbb embernek beválik, dekoráld ki az otthonod vele!

3. Szófordulatok

Ezek egyrészt a beszéltnyelvi frázisokat jelentik (például: erre még nem gondoltam, lássuk csak, úgy értettem, hogy, stb.) másrészt pedig annak a mutatói, hogy az úgynevezett kommunikácós stratégiákat hogyan alkalmazod. Ez egyszerűen fogalmazva annyit jelent, hogy ügyesen tudod megnyitni, irányítani és lezárni a beszélgetéseket. Ez egy olyan készségfejlesztő gyakorlat, amit magyarul sem árt gyakorolni.

Tipp: figyeld meg a saját beszédedet, milyen frázisokat használsz magyarul és nézz utána, hogy hangzik az a célnyelven. Idegen nyelven is azt fogod kényelmesen használni, amit magyarul.

4. Hírek
A hírek igazi szuperfegyver, akár olvasod, akár hallgatod, ezzel észrevétlenül megy a tanulás. Nem kell aktívan produkálnod semmit, csak magadba szívni a szófordulatokat, a szókincset, a beszélt nyelvi frázisokat. Hihetetlenül sokat segít a hallásértés és a kiejtés fejlesztése terén is, mert annak ellenére, hogy alapvetően standard nyelvhasználattal történik, az interjúk során találkozol az élőnyelv teljes spektrumával. Arról nem beszélve, hogy tökéletesen képbe hoz azokkal az aktuális témákkal, amikről nagy valószínűséggel vizsgán is beszélgetni fogtok.

Tipp: napi 15 perc világhírek hallgatása, de több csatornán. Egyrészt mert minden csatorna más témára van kihegyezve, másrészt mert a nyelvhasználat is eltérhet.

Gyakorolj

Ezt tartogattuk a végére, mert univerzális és minden vizsgahelyzetre igaz. Menj felkészülten vizsgázni, gyakorolj egyedül, barátokkal, iskolában, írásban, szóban, hallásértéssel, apró cetlikre írt szavakkal, vagy ahogy neked kényelmes, de gyakorolj a vizsga előtt folyamatosan, hogy automatikussá váljanak a nyelvi kifejezéseid, szókincshasználatod és nyelvtani tudásod. A lényeg az automatizálás, mert ettől lesz gördülékeny a nyelvhasználatod.

Sok sikert!

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 26. 18:37, csütörtök | PR

Öt pontban bemutatjuk, hogyan épül fel egy lézernyomtató működése

A lézernyomtató a leggazdaságosabb megoldás, ha valaki sokat nyomtat, nemcsak gyors és csendes, de olcsó az üzemeltetése is.

2020. November 25. 15:46, szerda | PR

Fertőtlenítő takarítás specialistája

Stabilizált ózonos vizet előállító berendezést, valamint egyéb elektromos fertőtlenítő eszközöket szereztek be -

2020. November 08. 11:49, vasárnap | PR

Így érdemes megyei matricát vásárolni jövőre

Közeledik az év vége, amit azt jelenti, hogy a megyei autópálya matricák érvényességi ideje is hamarosan lejár. A 2020-as megyei matricák 2021. január 31-e éjfélig érvényesek. Az elővételes vásárlás hamarosan elérhető.

2020. Október 08. 09:07, csütörtök | PR

Személyi hitel, a kölcsön szabadsága

A hitelek között kiemelkedő népszerűségnek örvend a személyi hitel, hiszen a legtöbb esetben szabad felhasználású, így gyakorlatilag bármire fordítható.