Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2013. November 04. 09:11, hétfő | Helyi

769 millió forint értékű fejlesztés Környén

769 millió forint értékű fejlesztés Környén

Ünnepélyes körülmények között vehették birtokba az apróságok Környén a Vackor Óvoda és Bölcsőde új épületét november 3-án

Az 530 milliós beruházásról és hozzá kapcsolódóan a környezet megújításáról az önkormányzat saját erőből, külső forrás bevonása nélkül gondoskodott. A fejlesztés értéke 769 millió forint. A környei Vackor Óvoda két különálló épületben, egymástól földrajzilag nagyjából 1 kilométernyi távolságban, összesen 750 négyzetméteren folytatta oktatási, nevelési tevékenységét 6 csoportban. Az intézmény új épületének megépítése már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott, majd pályázati forrás hiányában a község képviselői 2010 decemberében úgy határoztak, hogy önerőből valósítják meg. A közbeszerzési eljárás elhúzódása és a régészeti felügyelettel zajló tereprendezés miatt végül az építkezés a 2012. szeptember 4-ei alapkőletételi ünnepséggel kezdődhetett meg hivatalosan is.
Az 530 milliós beruházással megvalósított, 1600 négyzetméter alapterületű épületben 7, egyenként 60 négyzetméteres óvodás csoportszobát alakítottak ki a hozzájuk tartozó öltöztetőkkel, mellékhelyiségekkel, kiszolgáló terekkel, s a kicsiket egy 120 négyzetméteres tornaterem, valamint csoportonként saját terasz és virágágyás várja. A Vackor Óvoda 2-es telephelyének szomszédságában 2011 decemberében adták át azt a 600 négyzetméteres játszóteret, amely az ez idáig 39 millió forintos kiadással járó új udvarnak is része. A jelenleg 155 gyermeklétszámú intézmény két bölcsődei csoporttal is bővült, így összesen legfeljebb 196 óvodás és 28 bölcsődés apróságról gondoskodhatnak majd az épületben, a beruházással az önkormányzat 7 új munkahelyet is teremtett.
Az intézmény másik, bárki számára megközelíthető oldalán 200 millió forintból készült el a község új, térkő burkolattal ellátott főtere, melyet egy újabb ütemben fejleszt a későbbiekben tovább. A Vackor Óvoda és Bölcsőde épületének átadásával – a főtér kialakításának második ütemétől eltekintve – komplexé válik és létrejön az a tervezett arculatú faluközpont, melynek igénye évekkel ezelőtt megfogalmazódott: esztétikus, komfortos környezetben, párszáz méteres körzetben válnak elérhetővé a községbeliek számára az ügyeik intézéshez, életvitelükhöz szükséges legfontosabb intézmények, szolgáltatók és egyáltalán nem utolsó sorban a Polgármesteri Hivatal.
Községünk utóbbi éveinek egyik legfontosabb ünnepsége a mai. Megszámlálhatatlanul sok ember kiváló munkája volt szükséges ahhoz, hogy ez a beruházás ilyen színvonalon készülhessen el. És itt nemcsak az tervezőkre és építőkre gondolok, hanem a környeiek munkájára, amely megteremtette a pénzügyi fedezetét ennek a beruházásnak. Legyen szó cégek, magánszemélyek adóforintjairól, vagy a község önkormányzatának saját bevételeiről, hiszen ne felejtsük el, amit ma itt látunk, az mind önerőből, a község saját bevételéből, minden környei közös pénzéből készült el – emelte ki beszédében Beke László. A polgármester a jövőbeni tervekről is szólt, amelyek szerint a tér déli sarkát összekötik egy sétányrésszel a tóparttal. Jövőre megvalósul az óvoda játszóudvar építésének második üteme is, valamint folytatódik a plébánia épületének felújítása, majd pedig a Művelődési Ház és az új óvoda közötti terület fejlesztése következik.
Ez az épület ahogy nőtt, ahogy a település központját széppé varázsolja, üzen egy kicsit nekünk. Sok szülő van, aki abba az óvodába viszi a gyermekeit, amelyből bizony annak idején ő is elballagott. Ez azt is jelenti, hogy ez az óvoda, ezek a csoportszobák, ez a bölcsőde nem a mának, de még csak nem is a holnapnak, hanem sok-sok generációnak épült. Önöknek, Önökért – fogalmazott ünnepi beszédében Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízott, aki gondolatait azzal zárta, hogy szeretne most Környén óvodás lenni.
Az ünnepi gondolatok után Bedy Sándor plébános szentelte meg a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde új épületét, melyre Nagy Péter tiszteletes osztott áldást, majd Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, Beke László polgármester, Orlovits Tímea jegyző, Ádám Katalin, a fővállalkozó T-Mátrix Kft. ügyvezetője, Páll Ákos és Sárfy Tibor építészeti tervezők és Nikáné Vadász Erzsébet intézményvezető vágta át a nemzeti színű szalagot, ezzel ünnepélyesen is átadva a falubeliek számára az intézményt.
Környe önkormányzata mindig is törekedett arra, hogy az egyre dinamikusabban fejlődő községet még vonzóbbá tegye a fiatal házaspárok számára, a faluban élőket pedig maradásra ösztönözze. A gyermekek, fiatalok támogatása érdekében 2010-ben alkotta meg a „Szülőföld program”-ját, amelynek egyik eleme az első lakáshoz jutási, egymillió forintos támogatási lehetőség. Az összeg fele vissza nem térítendő, míg a fennmaradó félmillió kamatmentes kölcsön. A támogatást a „Szülőföld program” létrejötte óta 14 fiatal házaspár vette igénybe.
A másik elemmel az önkormányzat a környei szülők gyermekei számára egyszeri 500 ezer forint elkülönítését biztosítja, amennyiben azt igénylik a gyermek megszületésének tárgyévében. Igénylés esetén az alszámlán kezelt pénzhez a támogatott 18 éves kora után juthat hozzá, s a 31. születésnapjáig veheti fel. Az összeg otthonteremtésre, önkormányzati ösztöndíj támogatásra, s értelmi fogyatékos gyermekek támogatására használható fel, de kizáró körülmény, ha már nem áll fenn a környeiség, ha a támogatott 21 éves koráig nem rendelkezik legalább középfokú, vagy az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakmai végzettséggel, vagy ha nem a programban meghatározott célokra kívánja a részére elkülönített pénzt felhasználni. A szülők igénylése alapján jelenleg 64 gyermek számára van elkülönítve alszámlán a félmillió forintos támogatási összeg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya