Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 05. 08:54, szerda | Helyi

8 felnőtt, egy gyermekorvosi praxis és 5 védőnői szolgálat újul meg

8 felnőtt, egy gyermekorvosi praxis és 5 védőnői szolgálat újul meg

Új orvosi rendelő épül Újvárosban, Felsőgallán és a Gál István lakótelepen pedig modernizálják a meglévőket a Településfejlesztési Operatív Program pályázatának segítségével.

A három helyszínre összesen szinte hajszálpontosan 200 millió forintos támogatási igényt nyújtott be az önkormányzat, s el is nyerte azt. A részletekről Schmidt Csaba polgármester és Molnár Tamás, a városközpont önkormányzati képviselője számolt be az újvárosi Záray Márta-emlékpark közelében.

Tatabánya önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy az egészségügyi alapellátást igénybevevők körében megvalósuljon a „családbarát város” minőségéhez rendelt szolgáltatás. Ennek érdekében a jelenlegi ellátási rendszer színvonalfejlesztése szükséges, mind a házi- és gyermekorvosi praxisok, mind a védőnői szolgálatok terén. Az átalakítások, fejlesztések fontosságát az is alátámasztja, hogy ezen területek szolgálnak az egészségügyi állapotfelmérések, szűrővizsgálatok helyszínéül, melyek szerepe nélkülözhetetlen a lakossági prevencióban, az egészségügyi állapot javításában. További cél, az épületek akadálymentes megközelítésének biztosítása, energiatakarékos működtetése.

A fejlesztések megtervezésekor az önkormányzat kikérte az érintettek véleményét, folyamatosan egyeztettek arról, hogy mik a jelenlegi problémáik, mire lenne szükségük, speciálisan az adott szolgálat igényeit vették figyelembe.

„Az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Tatabányán - I. ütem” című projekt (TOP-6.6.1-15-TB1-2016-00001) 8 felnőtt háziorvosi praxist, egy gyermekorvosi praxist és 5 védőnői szolgálatot.

Új, 300 négyzetméteres orvosi rendelő épül Újvárosban, a Záray Márta-emlékpark mellett, a Köztársaság útja 30-32. előtti területen. Elkészültekor ide költözik át a jelenleg a Köztársaság útja 3. szám alatt működő két felnőtt háziorvosi rendelő, amelyek leromlott állapotára már a felújítás sem jelentene megoldást. Ugyancsak az új épületben kap helyet a Kodály téren működő két védőnői szolgálat, amelyek jelenleg már nem felelnek meg az ÁNTSZ előírásainak. Az új orvosi rendelőnél parkolókat, köztük két mozgássérült parkolót is kialakítanak.

A Gál István lakótelepen működő négy felnőtt orvosi rendelő megújítása a teljes belső burkolat cseréjével, új vizesblokkal, tetőszigeteléssel, a villamoshálózat és a radiátorok, valamint a külső ajtók cseréjével valósulhat meg. Felsőgallán két felnőtt és egy gyermekorvosi praxist, valamint három védőnői szolgálatot érint a felújítás. A beruházással megoldódik az egészséges (védőnői szolgáltatást igénybe vevő) és az orvosi rendelésre érkező beteg gyermekek - régóta várt – elkülönítése.

Mindhárom helyszínen végrehajtják a működéshez szükséges eszközfejlesztést is. Az új eszközökkel, szűrő-programok bevezetésével a korai felismerés, a gyógyulási szakasz rövidítése, a preventív szemlélet kialakítása a cél. A beszerezni kívánt eszközök között a sürgősségi ellátást szolgáló eszközök (defibrillátor) mellett megjelennek a diagnosztikus eszközök is, amelyek magasabb színvonalú ellátást képviselnek. Ezáltal már az alapellátás szintjén lehetővé válik több olyan vizsgálat elérése, melyeket eddig csak szakellátás keretein belül voltak elérhetőek.

A teljes projekt a tervek szerint 2018 elejére valósulhat meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya