Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Február 14. 07:24, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

800 millió inget kell gyártaniuk egy repülőgépért

800 millió inget kell gyártaniuk egy repülőgépért

Kao Csien (Gao Jian) budapesti kínai nagykövet szerint ugyan országa valóban nagy fejlődést ért el az elmúlt években, de a világ túlbecsüli erejét; Kína tisztában van a gyengéivel és az előtte álló kihívásokkal.

A diplomata a Közép-európai Egyetemen tartott hétfői előadásában kifejtette: tavaly nagy figyelmet kapott az a hír, hogy Kína bruttó hazai termékének (GDP) értéke a világon a második legmagasabb, azonban az egy főre jutó GDP alapján már messze elmaradnak az élen járó országoktól, Japánban például ez az érték csaknem tízszerese a kínainak. Az ázsiai országban az utóbbi időben több szempontból is jelentős fejlődés volt tapasztalható – mondta. Nőtt a születéskor várható élettartam – tette hozzá –, több mint százmillió autó közlekedik a kínai utakon és több száz millióan léptek túl a szegénységi küszöbön. A városok valóban fejlettek, de a lakosság, a több mint 1,3 milliárd ember fele még mindig vidéken él, és 150 millió embernek napi kevesebb mint egy dollárból kell megélnie – közölte.

A nagykövet arra is kitért, hogy ugyan nagyon jelentős az ipar az országban, de többnyire olcsó termékeket állítanak elő, így például 800 millió inget kell gyártaniuk ahhoz, hogy egyetlen Airbus repülőgépet vásárolhassanak. Véleménye szerint elfogultságra vall azt állítani, hogy Kína az elmúlt 30 évben ugyan rohamos gazdasági fejlődést ért el, de a politika szempontjából nem sok minden változott. Kiemelte: a jogállamiságot illetően is olyan jelentős lépéseket tettek, „amelyekhez más országokban évszázadokra volt szükség”. Az országban 500 millióan használják az internetet, ahol kifejezhetik véleményüket, és vezető politikusaik közül is többen a világhálót használják, hogy elérjék az embereket – mondta.

Minden országnak meg kell találnia azt a fejlődési utat, amely számára az ideális, és Kína tiszteletben tartja, hogy más országok eltérő utakat választanak – mutatott rá. A diplomata szerint Kína fontosnak tartja a fenntartható fejlődést, hogy ne a környezet kárára valósuljon meg a gazdasági fejlődés. Jelenleg a 12. ötéves terv van érvényben, és ebben az egészségügyi ellátás, az oktatás és a szociális háló javítására is nagy hangsúlyt helyeznek – hangoztatta.

Elsőként ismerték fel a lehetőségeket az európai országok

Előadásában arról is beszélt, hogy a nemzetközi kereskedelmet kétirányú utcának tekintik, ahol a feleknek a kölcsönös előnyök kiaknázására kell törekedniük. Az elmúlt tíz évben kínai vállalatok 800 ezer munkavállalót alkalmaztak külföldön, és 10 milliárd dollár adót fizettek más országoknak – mondta. A nagykövet hangsúlyozta: az európai országok az elsők között ismerték fel a fejlődő Kínával való kapcsolattartásban rejlő lehetőségeket, és jelenleg is az EU az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Míg 1975-ben az Európa és Kína közötti kereskedelem volumene 2,5 milliárd dollár volt, ez ma már eléri az 500 milliárd dollárt – tette hozzá.

A diplomata emlékeztetett: kedden kezdődik az EU és Kína csúcstalálkozója. Ezzel összefüggésben kifejtette: az európai gazdasági válság nem érintette a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek már több mint 30 éves múltra tekinthetnek vissza. A kínai álláspont szerint ezeket a kapcsolatokat a kölcsönös bizalomnak és tiszteletnek, az együttműködés erősítésének kell meghatározniuk, és a kulturális kapcsolatokat is szorosabbra kell fűzni – hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a kölcsönös tisztelet az alapja a Magyarország és Kína közötti jó kapcsolatoknak is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt