Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Március 15. 00:00, szombat | Helyi

920 milliós fejlesztés a tavalyi esztendő mérlege Környén

920 milliós fejlesztés a tavalyi esztendő mérlege Környén

Zömmel járdák állapotával kapcsolatban fogalmazódtak meg lakossági észrevételek a hétfő esti környei falugyűlésen

Elhangzott: a problémák egy része orvosolható, a felvetések között azonban olyan is akadt, melyet hatáskör hiányában nagy valószínűséggel nem tud teljesíteni az önkormányzat. A község tavalyi fejlesztéseinek értéke 920 millióra rúg.

Hagyományosan az eltelt esztendő eredményeit, beruházásait, történéseit ismertette elsőként hétfő este a Művelődési Házban Beke László. A polgármesteri beszámolóból – a többi között – kiderült, hogy egy sikeres pályázatnak köszönhetően idén napelemeket telepítenek a Polgármesteri Hivatalra és a Művelődési Házra, a fejlesztéssel jelentős energia- és pénzmegtakarítás érhető el. Szintén a költségtakarékosság jegyében bonyolított le az önkormányzat tavaly novemberben villamos energia tendert, majd kötött új szolgáltatóval szerződést. A falu költségvetését éves szinten ugyanis több mint 7,5 millió forinttal terhelte intézményei és a közvilágítás működtetése során keletkező villamos energia költség, az új szolgáltató ajánlata pedig 31,54%-os mérséklést tartalmazott, ami évi 2 millió 377 ezer forintos megtakarítást jelent.
Majdnem pontosan egy esztendeje zárta el a hó községünket is a szomszédos településektől. Március 14-én éjszaka több mint 42 gépjármű akadt el településünk be- és kivezető útjain. Az első éjszaka kb. 170 ember számára kellett melegedő helyiséget biztosítani, a második nap estére a település útjain sikerült az összes járművet kiszabadítani, így aznap éjszaka már csupán 20 fő élvezte vendégszeretetünket. Egy év távlatából is nagyon szépen köszönöm mindenkinek az önzetlen segítséget, amit ezalatt a néhány nap alatt nyújtottak a bajban lévőknek – idézte fel a polgármester.
Épp a hóvihar miatt késett a felújított Művelődési Ház átadása. A 128 millió forint értékű rekonstrukció során az épület teljesen megújult, megnyitása óta állandó és időszakos programokkal várja az érdeklődőket.
Jogszabályváltozás miatt tavaly öt utcát kellett átnevezni (Rózsa Ferenc, Április 4., November 7., Ságvári Endre, Kun Béla utcák). Az önkormányzat eseti bizottságot hozott létre, amely lakossági fórumot tartott, majd az egyeztetések után a következő elnevezéseket választotta az önkormányzat képviselő-testülete: Április, November, Régiposta, Rózsa és Szőlődomb utca.
Mivel az elmúlt esztendő legjelentősebb beruházása volt és régóta dédelgetett terv vált valóra az új óvoda és bölcsőde, és az ahhoz kapcsolódó tér megépítésével, Beke László részletesen ismertette az előkészítést és előzményeket, illetve az építési folyamatot, a létesítmény jellegzetességeit.
Csupán néhány érdekes információ:
a tér építése során római kori falmaradvány került napvilágra, egy olyan alakú körbástya, melynek a falcsatlakozási módja eddigi ismereteink szerint egyedülálló. A római kori épületmaradványokon túl még számos tárgyi emlék is előkerült a föld mélyéről, melyeknek állagmegóvásán jelenleg a Nemzeti Múzeum munkatársai dolgoznak.
a fejlesztéssel párhuzamosan zajlott a római katolikus templomtól a Tópart utcáig található közművek alépítményekben, a föld alatt történő elhelyezése. Az elektromos hálózat korszerűsítésének eredményeként a szolgáltató körülbelül évi 1 millió forintot takaríthat meg, mivel az új rendszer működése közben ennyivel kisebb a veszteség. A veszteség csökkentésével egyidejűleg a környezetszennyezés is csökken.
a Vackor Óvodába igyekvő emberek az autóikból kiszállva a parkolóból indulva egy vadkörte fasoron keresztül haladva juthatnak el az épület bejáratához. A vadkörte becsületes magyar neve vackor.

A tavalyi esztendőben a beruházások, felújítások, eszközbeszerzések összesen 920 millió forinttal növelték községünk vagyonát, s mindezt csupán 52 millió forint pályázati támogatással valósítottuk meg, a különbözet 868 millió forint tehát önerő volt – emelte ki a polgármester, aki köszönetét fejezte ki az adófizetők, környei vállalkozások, az ipari park cégei számára, hogy munkájukkal megteremtették a település ilyen mértékű gyarapodásának lehetőségét.
A tájékoztató további részében az idei tervekről, elképzelésekről szólt. A község költségvetését a képviselők 976687000 bevételi és ugyanekkora értékű kiadási oldallal tervezték, a tartalékot majdnem 82,5 millió Ft-ban határozták meg.
Az iskolában a szokásos karbantartás, felújítás mellett tervezik az ebédlő nyílászáróinak cseréjét. A kötelező, működtetői feladatokon felül vállalta az önkormányzat könyvek, folyóiratok beszerzését, tantárgyak segédanyagainak biztosítását, gyerekek kirándulásainak, versenynevezéseinek támogatását, az egyik informatika terem valamennyi számítógépének cseréjét, hátrányos helyzetű tanulók támogatását, az esetleg szükségessé váló szakértői díjak megfizetését. Bár 2013 januárjától az állam az általános iskolák fenntartója, a környei önkormányzat a számára nem kötelező feladatok ellátására több mint 9,5 millió forintot fordít, hogy a falu gyermekei továbbra is színvonalas oktatásban részesülhessenek.
Az idei év legnagyobb beruházása az óvodai játszóudvar építésének második üteme lesz 68 millió forint értékben. A beruházás tartalmazza a terület feltöltését, járdák építését, játszóeszközök beszerzését, növények vásárlását, öntözőrendszer építését.
Az óvoda melletti tér fejlesztése is folytatódik. A tervezett 50 millió forintból a bölcsőde melletti részen megépül a sétány következő szakasza, amely biztosítja a közvetlen eljutást a tópartra. Az idei beruházások, felújítások értéke meghaladja a 270 millió forintot – zárult a polgármesteri tájékoztató, amely teljes terjedelmében elolvasható a www.kornye.hu portálon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya