Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 03. 09:09, csütörtök | Helyi

A BBQ borda lett a befutó

A BBQ borda lett a befutó

Tai chi, tűzoltóautó, kempo bemutató, arcfestés, Csiri-Biri Játéktár, lángos evő és főzőverseny, tánc, gulyás, muzsika, tábortűz gitárzenével, vidám hangulat és ragyogó napsütés – ezt kínálta a környei Családi Majális a tó partján május 1-jén, s akik a program mellett voksoltak, idén sem bánták meg, hogy ott töltötték a napot.
A reggeli órákban még gyérnek tűnt a tűzhelyek körül szorgoskodók száma, aztán szépen, fokozatosan benépesült a part. A „megmozgatós” programok sorát a már évek óta hagyományos tai chi nyitotta, Dr. Árendás József vezetésével. A kínai felfogás szerint születésekor mindenkinek meggyújtanak egy gyertyát, ez az életenergia gyertyája. Addig élünk, amíg ez ég. Ha önpusztító módon, két végén égetjük a gyertyánkat, hamarabb leég, de megfelelő életmóddal lassíthatjuk is. Ennek egyik eszköze a tai chi, hiszen ezzel éppen életenergiát (Csít vagy Qi-t) gyűjtünk. A mára több mint 20 főt számláló csoport mindezt már tapasztalja is magán, ezért „toboroznak” folyamatosan a majálison is, hiszen várják és örömmel fogadják a csatlakozni vágyókat.

A már hagyományos családi sportvetélkedőre hat formáció nevezett, ezért az akadálypályán két futamban startoltak el. Igaz, nem valamennyien a szó klasszikus értelmében vett családként teljesítették a Gubicza István által megálmodott feladatokat, lelkesedésben, kitartásban egyik csapatnál sem volt hiány: felnőttek, fiatalok, gyerekek egyaránt küzdöttek a gumikötéllel, labdával, teniszütővel, tornabottal, no meg egyáltalán nem utolsó sorban az idővel, míg majdnem kialakult dobogós helyezések sora. Kiderült azonban hogy két formáció holtversenyben áll a második helyen, így futóváltó döntötte el az ezüstérem sorsát. Az első helyezettnek járó ajándékot végül a Szarvasbőgés választhatta ki, második lett a Villámok elnevezésű csapat, harmadik a Karib tenger kalózai, negyedik a Favágók, s időnként bármennyire is küzdött tornádóként Tirhold Kármen, együttese, a Forgószél az ötödik lett, hatodik pedig a Csizmás kandúrok.

Természetesen nem maradt sokáig üresen a családi sportvetélkedő területe sem az eredményhirdetést követően, hiszen a faluban már jól ismert Csiri-Biri Játéktár érkezett az internet nélkül is szuper jól működő nagyméretű fajátékaival, célba dobó táblákkal, karikadobálókkal, sajtfalakkal, asztali, és mindenféle ügyességi játékokkal, és aratott kicsik, nagyok körében egyaránt hatalmas sikert.
Bár a nap legfőbb attrakciója feltehetően idén is a főzőverseny volt, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület mentési bemutatója méltán vonzotta el a bográcsok mellől a gyerekeket, felnőtteket. Az egyesület tagjai egy közlekedési balesetet szimuláltak az autóban rekedt sérülttel, s míg az önkéntesek kiszabadították, Deák István szakmai tanácsadó és Dr. Árendás József főorvos summázta, hogy ilyen helyzetekben mik a legfontosabb teendők, mit, hogyan tehetnek, és mit kell tenniük a laikusoknak, ha elsőként érnek baleseti helyszínre.
A látványos, és sikeres mentéssel záruló gyakorlatot a Gyémánt Kempo SE Környe bemutatója követte Bognár Levente mester kommentálásával. Mint elhangzott, a kempo összetett harcművészet és küzdősport. Alapja az utcai önvédelem, éppen ezért cél minden hatékony technika megismerése, legyen az állóharc, azaz ütés, rúgás, dobásküzdelem, földharc, vagy fegyveres küzdelem. Nagy hangsúlyt fektetnek a tradicionális értékekre, mint például a fegyelemre, egymás tiszteletére, szeretetére és a kitartásra. Jelmondatuk: a legrosszabb helyzetben is nyújtsd a legjobb formád!

Ha nem is kimondva, és így megfogalmazva, de elképzelhető, hogy a főzőverseny több résztvevőjének is ez lehetett a mottója, hiszen volt, aki bevallottan picit elsózta az ételét, volt, aki a tányérról feledkezett meg, s volt, akinek a bográcsba hulló falevelekkel gyűlt meg a baja, de mindannyian igyekeztek a legjobb formájukat hozni.
Nem kis feladat, pontosan 38 étel megízlelése várt déltől Péli Rékára, Végertné Nedermann Évára, Fenekes Károlyra és Tiba Sándorra. A főzőverseny zsűrije alaposan felkészült, s hogy az eredmény minél több szempontot tükrözzön, a főzőhely tisztaságát, az íz-illat harmóniát, a tálalás-díszítést, az étel egyediségét, és a csapat megjelenését is valamennyien pontozták egytől tízig, így a legtökéletesebb étel akár 200 pontot is elérhetett. Ilyen maximális eredmény végül nem született, az eredményhirdetéskor Fenekes Károly, a Matusz-Vad Zrt. területi menedzsere mégis elégedetten summázott, hiszen – mint mondta – a csapatok merészen bántak a fűszerekkel, változatos volt az alapanyag felhozatal, s igazán különleges zamatú, valamint különleges elnevezésű ételeket is kóstolhattak. A környei Családi Majális menüjében – a többi között – szerepelt régimódi csülkös bab, valós kakas által hajnalban megriasztott dús keblű csirkemellfonat harmatos kerti zöldekkel, báránypörkölt kapros galuskával, galaburgi, diszkoszban sült favágó tarjája, körömpörkölt borjúínnal, régimódi csülkösbab kakaóval, a környebányaiak pedig a magyaros gulyásukat citeramuzsikával kísért magyar népdallal ajánlották a zsűri figyelmébe.

Az ítészek gasztrotúrája bő 90 percesre nyúlt, majd következett az összesítés. Azt, hogy valóban nehéz lehetett a döntéshozatal, a kiosztott négy különdíj is jelzi. Különdíjat vehetett át a legvidámabb csipet-csapat, azaz a tardoskeddiek, a „mellesleg” legkreatívabb csapat, a Beef Bier Band a szemet gyönyörködtető tálalásért, a Kesztler klíma a legjobb levesért, Peti és Anyukája pedig a legcsaládiasabb levesért.
A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Kóser Konyha állhatott macesz gombóccal készített kóser őzpörköltje révén. Olyanra az évtizedes múltú főzőverseny során talán még soha nem volt példa, hogy egy csapat két érmes helyezést is begyűjtsön. Idén ennek is eljött az ideje, hiszen a kóser konyha képviselői alighogy visszatértek a főzőhelyükre, ismét a színpadra szólították őket, mivel a sós-kapros túrógombóccal tálalt áfonyás vaddisznópörköltjüket a zsűri a második helyre rangsorolta.

Kérem majd a receptet! – hangzott el az egyik zsűritagtól a 24-es sorszámú csapat ételének kóstolása után, amely már akkor picit előrevetíthette a sikert, ami nem is maradt el. Az A-TEAM csapata 149 pontot gyűjtött be a házi hagymalekvárral készített BBQ bordájával, s ezzel idén elnyerte a Vándor Fakanalat.
Finom falatokban tehát egyáltalán nem volt hiány, a közkedvelt lángosevő versenyre mégis bőven akadt jelentkező, olyannyira, hogy a gyerekek két futamban gyűrték a falatokat, s hogy a nap végére is jusson mozgás, a talpalávalóról kora estétől Balaskó Csaba és zenekara, a Jam Session gondoskodott. A tábortűz lángja – ahogy hosszú évek óta mindig – 20 órakor lobbant fel, s bár estére sokan hazaindultak, a KaDarka Társulat tagjai, Torzsa Gabi és Horváth György a tűz fényénél hangulatos akusztikus gitármuzsikával szórakoztatta a legkitartóbbakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya