Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Június 28. 09:15, péntek | Helyi

A cégtemető nem megoldás!

A cégtemető nem megoldás!

Vannak cégvezetők, akik rosszhiszeműen cégtemetőbe menekítik adósságot felhalmozó vállalkozásukat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyorsan lép ilyen esetekben és a tartozás megfizetésére kötelezi a volt tulajdonosokat.

Előfordulhat, hogy egy gazdasági társaság huzamosabb ideig nem fizet adót. A tartozást felhalmozók közül vannak, akik cégtemetőhöz fordulnak remélve, hogy így megszabadulhatnak a tartozástól. Az ügylet önmagában is érdekes, ugyanis itt az „eladó” fizet a „vásárlónak”.

A cégek „eladása” korántsem jelent megoldást, hiszen a NAV kiemelten figyeli ezeket az ügyleteket, ugyanis a korlátolt felelősség áttörhető. A NAV a tartozás megfizetésére kötelezi a volt cégtulajdonost, aki ekkor már a teljes magánvagyonával felel. 2017 óta a Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság mintegy 642 millió forint behajtásáról intézkedett, átlagosan hárommillió forint összegben. Ezek az ügyek a bíróságokon is megállják a helyüket, a NAV a közelmúltban több esetben is pert nyert a társaságuktól ily módon megszabadulókkal szemben.

Azoknak a vállalkozásoknak viszont, akik fizetni szeretnének, de valamilyen okból nem tudnak, halasztással vagy részletfizetéssel segít a NAV. A fizetési halasztással a kötelezettséget átütemezetten, a részletfizetésnél a tartozást egyenlő havi részletekben, akár 12 hónap alatt fizeti meg a gazdálkodó. A megbízható adózók évente egyszer másfél millió forint adótartozásig legfeljebb 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést is kérhetnek, mely automatikusan jár.

A fizetési kedvezmények szabályairól részletes tájékoztatás a NAV honlapján található (30-as számú információs füzet).

Címkék: NAV, NAV tájékoztató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya