Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2019. November 20. 18:02, szerda | Életmód
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

A dohányosok főként COPD-vel és tüdőrákkal kerülnek kórházba

A dohányosok főként idült hörgőszűkülettel (COPD) és tüdőrákkal kerülnek kórházba - mondta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója szerda reggel az M1-en a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

A főigazgató elmondta, Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozásban, s ennek főként a dohányzás áll a hátterében.

Hozzátette, Magyarországon körülbelül 2,5 millió ember dohányzik, ami meghaladja az uniós átlagot.

Elmondta, az új típusú dohánytermékek, összefoglaló nevükön a füstmentes termékek - mint az elektronikus cigaretták - káros hatása ugyanúgy megjelenik a szervezetben, mint a hagyományos cigaretta esetében. Ezek a termékek nem segítenek a leszokásban, hiszen a nikotintartalmuk révén fenntartják a függőséget - mutatott rá.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 14. 17:05, péntek | Életmód

Génszerkesztéssel állították meg az egyik legagresszívebb mellrák sejtjeinek terjedését

A melldaganatok egyik legagresszívebb formája, a tripla negatív mellrák sejtjeinek terjedését állították meg laboratóriumi kísérletekben a CRISPR nevű génszerkesztést használva.

2020. Február 14. 15:06, péntek | Életmód

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okoz - közölte a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa pénteken az M1-en.

2020. Február 14. 10:31, péntek | Életmód

Eddig ismeretlen emberelőd génjeit hordozhatja négy nyugat-afrikai népcsoport

Négy nyugat-afrikai népcsoport olyan géneket hordoz, amelyek egy eddig ismeretlen emberelődtől származhatnak egy új genetikai elemzés szerint.

2020. Február 13. 14:06, csütörtök | Életmód

Jóval több élelmiszert dobnak ki a világon, mint korábban gondolták

A korábbi kutatások mind alábecsülték a kidobott élelmiszer mennyiségét, holland kutatók szerint a világon minden emberre naponta 500 kalóriányi elpocsékolt élelmiszer jut.