Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 20. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

A gén, amivel szemben a HIV-nek sincs esélye

A gén, amivel szemben a HIV-nek sincs esélye

A kutatók azonosították azt a gén, amellyel megelőzhető lenne az AIDS-et okozó HIV vírus elterjedése a szervezetben - adta hírül a Reuters. A szakemberek szerint az MX2 nevű gén kulcsszerepet játszik a HIV emberi sejtekben történő kontrollálásában. Ennek használata új kezelési módszerek kidolgozásához vezethet.

A gén használata elősegítheti olyan kevésbé toxikus gyógyszerek kidolgozását, amely hozzájárul a szervezet természetes védekezőképességéhez és ösztönözheti azt a vírus elleni küzdelemre.

Habár a szakemberekre még többévi kutatás vár, Mike Malim, a King's College London kutatásának társvezetője rendkívül izgalmasnak nevezte az eredményeket, amelyek az eddig rendelkezésre álló ismereteket meghaladó információkkal szolgálnak arról, hogy a HIV miként lép kölcsönhatásba az immunrendszerrel.

'Mindeddig nagyon keveset tudtunk az MX2 génről, de most már ismerjük annak lehetséges vírusellenes funkcióját és azt, hogy kulcsszerepet játszik a HIV életciklusának sebezhetőségében' - írta nyilatkozatában.

Világszerte mintegy 34 millióan élnek HIV-fertőzéssel, legtöbben a szegény és a fejlődő országokban. Bár a gazdagabb országokban számtalan kezelési mód elérhető, amelyek segítségével hosszú életet élhetnek a páciensek, ezek gyakran súlyos mellékhatásokat okoznak, ráadásul gyógyszer-rezisztencia is kialakulhat egy idő után.

Jelen tanulmányukban a szakemberek emberi sejteken végeztek laboratóriumi vizsgálatokat, mégpedig úgy, hogy két különböző sejtbe juttatták be a HIV-vírust: egyfelől olyanokba, amelyekben az MX2 'be volt kapcsolva', másfelől olyanokba, amelyekben nem. Kiderült, hogy azokban a sejtekben, amelyekben az MX2 nem volt bekapcsolva, az AIDS-et okozó vírus szaporodni és terjedni kezdett, azokban viszont, amelyekben be volt kapcsolva, képtelen volt a terjedésre.

A kutatók szerint lehetséges, hogy ki tudnak fejleszteni egy, az MX2 gén szerepét utánzó molekulát, vagy egy olyan gyógyszert, amely aktiválja a gén működését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk