Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. November 12. 00:00, szombat | Helyi

A Gyermekkert Óvoda is megújul

A Gyermekkert Óvoda is megújul

Felújítják a jelenleg használaton kívüli épületszárnyat, szigetelik a tetőt, kicserélik az ajtókat, ablakokat és új játszóeszközökkel is gazdagodik a Gyermekkert Óvoda.

A szinte pontosan 93 millió forintos beruházás részleteiről Schmidt Csaba polgármester és Plásztánné Nokta Nóra intézményvezető asszony számolt be a helyszínen.

Tatabánya önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a családbarát, munkába állást segítő – különös tekintettel a 3-6 éves korosztály óvodai elhelyezését biztosító – intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére, minőségi megújítására. Erre a legújabb lehetőséget egy pályázat kínálta, amelyet sikeresen el is nyert a város. Az „Óvodafejlesztés Tatabányán – Gyermekkert Óvoda” (TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00003) elnevezésű projekt keretében megvalósuló fejlesztés külön figyel a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre. A szakmai és műszaki tartalom tervezése során célként fogalmazódott meg, hogy a megvalósuló fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, és ezzel biztosítsa a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A Gyermekkert Óvoda négy csoportjába jelenleg 100 gyermek jár. Az 1970-es évek elején épült intézményben az egyik legnagyobb probléma a túlzsúfoltság, amelynek megoldására az önkormányzat felújítja a jelenleg használaton kívüli épületszárnyat, s abban tornatermet, só- és fejlesztőszobát alakít ki, és a kiszolgáló helyiségek itt kaphatnak majd helyet. A beruházás révén felszabadul az óvoda aulája, amelyet jelenleg a mozgástevékenység fejlesztésére használnak.

Az óvoda épületének egy része 2014-ben homlokzati hőszigetelést és új nyílászárókat kapott, így a jelenlegi projekt keretében a használaton kívüli és a gazdasági szárnyban cserélnek ki összesen 30 ablakot, ajtót, továbbá szigetelik az óvoda egészének a tetejét is. A csoportszobákba új, antibakteriális PVC burkolat kerül, kicserélik a belső ajtókat, a fűtési vezetékeket, a radiátorokat, ez utóbbiakat szabályozhatóvá is teszik, teljesen felújítják a villamos hálózatot. Az akadálymentesítés során felújítják az épület megközelítését biztosító, jelenleg balesetveszélyes járdát és kaput.

A gyermeki kreativitás megőrzése és kibontakoztatása érdekében új csoportszobai játékok kerülnek az óvodába, például szerep-, építő-konstruáló játékok, mozgáskultúrát, mozgásfejlődést, az anyanyelv, a kommunikációs képességek, a kreativitást fejlesztését célzó, valamint a környezettudatosságra nevelés jegyében a természeti-emberi-tárgyi környezet megismerését elősegítő eszközök.

A sajtótájékoztatón Schmidt Csaba polgármester beszámolt az örömteli hírről, miszerint két nagyon fontos döntést hozott meg a Kormány, amely határozatában úgy döntött, Tatabánya több mint 1,4 milliárd forintból felújíthatja a Tulipános Házat, míg a városközpont és Dózsakert közösségi tereinek rekonstrukciójára 1,85 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya