Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2012. Február 22. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A hangyák megjegyzik ellenségük illatát

A hangyák megjegyzik ellenségük illatát

Tudósok azt állítják, hogy a hangya kolóniák, a természet legősibb és leghatásosabb közösségei képesek egyfajta 'kollektív memória' segítségével ellenségeikre emlékezni.

Amikor egy hangya egy másik kolónia betolakodójával harcol, megjegyzi a támadó szagát, majd átadja azt saját csapatának. Ez lehetővé teszi bármelyik társa számára, hogy a támadó kolónia tagjait azonosítani tudja.

Ausztrál kutatók az úgynevezett takács hangyát (Oecophylla smaragdina) tanulmányozták, amelyik fákon építi meg otthonát és egy fészekben akár 500,000 hangyakatonával dolgozik. A csapat felállított egy 'felismerő tesztet' annak érdekében, hogy az egyik fészek hangyáinak megengedjék, hogy számba vegyék a másik kolónia tagjait.

Több próba után a 'központi fészekből' egy hangyát helyeztek el egy pici megfigyelő területre egy másik fészekből származó hangyával együtt. 15 ilyen 'ismerkedés' után a csapat megrendezett hangya inváziót kreált. A központi fészken vagy közel ahhoz elhelyeztek 20 hangyakatonát a már ismert fészekből.

A betolakodókat elsősorban a helyi hangyakatonák támadták meg. Azok a hangyák, akik védték a kolóniát sokkal agresszívabban reagáltak azok felé a behatolók felé, akiket már a kolónia egyes tagjai korábban megismertek - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 30. 18:08, szombat | Belföld

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések

Idén is meghirdetik a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely pályázatokat

2020. Május 30. 17:07, szombat | Belföld

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányrendelet szerint

2020. Május 30. 15:03, szombat | Belföld

Négyen kapnak vérplazmakezelést

Pillanatnyilag négy - eredetileg súlyos és krónikus - betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként.

2020. Május 30. 12:09, szombat | Belföld

Minden eddiginél többen kérték márciusban a csokot

Minden eddiginél többen igényelték márciusban a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) - írta a Magyar Nemzet szombaton.