Városlista
2019. november 19, kedd - Erzsébet

Hírek

2012. Február 22. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A hangyák megjegyzik ellenségük illatát

A hangyák megjegyzik ellenségük illatát

Tudósok azt állítják, hogy a hangya kolóniák, a természet legősibb és leghatásosabb közösségei képesek egyfajta 'kollektív memória' segítségével ellenségeikre emlékezni.

Amikor egy hangya egy másik kolónia betolakodójával harcol, megjegyzi a támadó szagát, majd átadja azt saját csapatának. Ez lehetővé teszi bármelyik társa számára, hogy a támadó kolónia tagjait azonosítani tudja.

Ausztrál kutatók az úgynevezett takács hangyát (Oecophylla smaragdina) tanulmányozták, amelyik fákon építi meg otthonát és egy fészekben akár 500,000 hangyakatonával dolgozik. A csapat felállított egy 'felismerő tesztet' annak érdekében, hogy az egyik fészek hangyáinak megengedjék, hogy számba vegyék a másik kolónia tagjait.

Több próba után a 'központi fészekből' egy hangyát helyeztek el egy pici megfigyelő területre egy másik fészekből származó hangyával együtt. 15 ilyen 'ismerkedés' után a csapat megrendezett hangya inváziót kreált. A központi fészken vagy közel ahhoz elhelyeztek 20 hangyakatonát a már ismert fészekből.

A betolakodókat elsősorban a helyi hangyakatonák támadták meg. Azok a hangyák, akik védték a kolóniát sokkal agresszívabban reagáltak azok felé a behatolók felé, akiket már a kolónia egyes tagjai korábban megismertek - írja a BBC.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 19. 07:03, kedd | Belföld

A tavalyi zárszámadásról szavaz a Ház

Az Országgyűlés keddi ülésén elfogadhatja az előző évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadást.

2019. November 19. 06:02, kedd | Belföld

Kezdődik az újabb kiemelt közúti razzia

A téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

2019. November 19. 05:00, kedd | Belföld

Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét

Jogerősen elrendelték a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyeletét - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya hétfőn az MTI-t.

2019. November 19. 05:00, kedd | Belföld

Kúria: A borravalót elkülönítve kell kezelni

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől