Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Június 28. 09:50, szerda | Belföld
Forrás: mti

A hőség mellé heves zivatarok is jöhetnek

A hőség mellé heves zivatarok is jöhetnek

Az év eddigi legmelegebb napján a hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek; csütörtökön gyökeres átalakulást hoz egy hidegfront

- írta szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet - közölte a meteorológiai szolgálat megjegyezve: ezekben a napokban az átlagos csúcsérték 26-27 fok körül alakul.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot meghaladó középérték várható.

A tartós hőség miatt szerdára az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Helyenként - legnagyobb eséllyel a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében - alakulhat ki zivatar, melyhez viharos szélroham, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső társulhat. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön olyan heves zivatarok is lehetnek, amelyeket 90 kilométer/óránál is erősebb szél és nagyméretű (akár 2-3 centiméteres átmérőjű) jég kísérhet. A heves zivatar veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna adták ki szerdára az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán jelezte: éjjel, illetve csütörtökön viharos széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik. Ennek hatására az elmúlt 8-10 napban jellemző időjárás fokozatosan megváltozik. Több hullámban - előbb nyugaton, északnyugaton, legkésőbb délkeleten - megszűnik a hőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.