Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Október 15. 00:00, szerda | Helyi

A Kézmosás Világnapja 2014. október 15.

A Kézmosás Világnapja  2014. október 15.

Először 2008-ban került megszervezésre az UNICEF kezdeményezésére a Kézmosás Világnapja

Célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. A Kézmosás Világnapjának jelképén játékosan megrajzolt, egymás kezét fogó vízcsepp, szappan és egy kéz látható.

A baktériumok mindenütt jelen vannak az életünkben. A Nemzeti Közegészségügyi Alapítvány által elvégzett vizsgálat eredményei alapján egy szabadtéri ivóvízkút egységnyi felületén 2 700 000, egy kávéházi tálca egységnyi felületén körülbelül 33 800, egy számítógépes billentyűzet egységnyi felületén 260, egy fejhallgató egységnyi felületén pedig 740 baktérium található.
Szerencsére azonban nem mindegyik baktérium káros. Ugyanakkor azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy vírusok és baktériumok okozzák a náthát és az influenzát, valamint néhány sokkal súlyosabb betegséget is,
A megfelelő kézmosás a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy megelőzhessük a fertőző betegségek elterjedését.
Már az egészen kis gyermekek is képesek rá, hogy megértsék, mik azok a kórokozók, és hogy azok betegséget terjesztenek. Fontos tudniuk, hogy nemcsak akkor kell kezet mosni amikor látható a kosz, a tisztának tűnő kéz is lehet veszélyes. Minden évben Magyarországon országszerte több mint 200 iskola közel 50 000 alsó tagozatos diákja vesz részt játékos iskolai programokban, melyek mind a kézmosás fontosságára hívták fel a gyermekek és szüleik figyelmét.
A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. A gyakori, szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető. Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45%-kal, a légúti megbetegedéseké pedig 23%-kal csökkenthető.
A mindennapok során segíthet a gyakori kézmosás megakadályozni, hogy megfertőződjünk, illetve megfertőzzük a családunkat vagy egy egész közösséget pl.: iskola, óvoda, munkahely stb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya