Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg.

Az akciót a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport két idős aktivistája követte el. A 82 éves Sue Parfitt tiszteletes és a 85 esztendős Judy Bruce nyugdíjas biológiatanár vésővel és kalapáccsal esett neki a British Library különtermében kiállított Magna Carta-példány üvegtárolójának.

A csoport által az X portálon közzétett felvétel szerint egyikük a vésőt tartotta, másikuk pedig a kalapáccsal ütögette az eszközt. Az üvegtároló tetején felszíni károk keletkeztek, de a tároló nem tört össze.

A Scotland Yard szándékos rongálás bűncselekményének gyanújával őrizetbe vette a két idős nőt. A rendőrség hangsúlyozta, hogy a Magna Carta kiállított példányában nem esett kár.

Judy Bruce a rongálási kísérlet után közzétett videófelvételen kijelenti: a Magna Carta a jogállamiságról, a hatalmi visszaélés elleni fellépésről szól, "ám a mi kormányunk saját törvényeit is megsérti".

A két aktivista az akció után "A kormány megsérti a törvényt" feliratú transzparenst bontott ki a helyszínen, mielőtt őrizetbe vették őket.

A Magna Cartát János angol király látta el pecsétjével 1215. június 15-én, a Londontól nyugatra fekvő Runnymede mezején.

A király és az önkényeskedései ellen fellázadt bárók megállapodása rögzítette a korona hatalmának határait és leszögezte, hogy az uralkodó sem áll a törvények fellett.

A Magna Carta számos cikkelyét figyelmen kívül hagyták vagy átírták az évszázadok során, és 63 záradéka közül ma már csak négy található meg a brit jogszabályokban, mégis máig az íratlan brit alkotmányosság legfontosabb hivatkozási alapja, és nagy hatással volt jóval később kelt történelmi dokumentumokra, köztük az Egyesült Államok alkotmányára is.

A British Library a négy fennmaradt eredeti példányból kettőt őriz.

A fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil korábban is több történelmi jelentőségű - elsősorban képzőművészeti - alkotást próbált megrongálni figyelemfelkeltés céljával.

A csoport két tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt.

Tavaly novemberben a szervezet két másik tagja ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:40, szombat | Bulvár

Ejtették a gondatlan emberölés miatt emelt vádat Alec Baldwin ellen

A bíróság ejtette a gondatlanságból elkövetett emberölés vádját és megszüntette az Alec Baldwin filmszínész elleni büntetőeljárást, ami egy westernfilm forgatásán az operatőr halálával végződő 2021-es tragédia miatt indult.

2024. Július 11. 07:59, csütörtök | Bulvár

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék kilövését javasolja a környezetvédelmi miniszter

Romániában a lakott településeket megközelítő medvék elaltatását vagy kilövését javasolja Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter.

2024. Július 10. 07:57, szerda | Bulvár

A törpemalacok nem kötődnek gazdájukhoz egy új tanulmány szerint

A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz

2024. Július 10. 07:52, szerda | Bulvár

Medvetámadásban életét vesztette egy fiatal nő a romániai Bucsecs-hegységben

Medvetámadásban életét vesztette egy fiatal nő a romániai Bucsecs-hegységben kedden.