Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2012. Február 17. 07:16, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A magyar cigányok miatt szigorít Kanada

A magyar cigányok miatt szigorít Kanada

A kanadai kormány meg fogja reformálni az ország menekültügyi rendszerét annak érdekében, hogy visszaszorítsa a hamis menedékkérelmeket, amelyek jó része az Európai Unió polgáraitól érkezik.

Jelentette be csütörtökön Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter az ottawai parlamentben.

Kenney szerint az EU-ból több menedékkérő érkezik az észak-amerikai országba, mint Afrikából vagy Ázsiából, s ezeknek a folyamodványoknak a 95 százalékát visszavonták, feladták vagy visszautasították. A miniszter elmondta, hogy azok a menedékkérők, akik olyan országokból érkeztek, ahol tiszteletben tartják a demokratikus jogokat, a kérelmük visszautasítása után nem fellebbezhetnek.

„Hogy őszinte legyek, a kanadai menekültügyi rendszer kontrollja nem működik” – mondta a miniszter, aki szerint jelenleg 42 ezer kérelem vár elbírálásra. Kenney hangsúlyozta, hogy Kanadában túl sok közpénzt költenek az olyan menedékkérőkre, akiknek nincs szüksége védelemre. A demokratikus jogokat tiszteletben tartó országok állampolgárai által benyújtott folyamodványokat a tervek szerint a jelenlegi ezer nap helyett 45 nap alatt fogják elbírálni.

Magyarországi romák

„Meg kell jegyezni, hogy tavaly ötezer menedékkérelmet kaptunk Magyarországról, elsősorban a roma kisebbség képviselőtől” – mondta Jason Kenney. Összehasonlításképpen hozzátette: „az USA csak mintegy harminc ilyet kapott, más európai országok csak keveset, Ausztrália pedig egyet sem. Nagyon világos, hogy a nagyvonalú juttatásaink jelentős vonzerőt jelentenek”.

A Postmedia News kanadai hírügynökség néhány napja azt közölte, hogy tavaly 4409 magyar folyamodott menekültstátusért Kanadában, szemben a 2010-es 2300-zal szemben. 2009-ben 2240 ilyen kérelmet nyújtottak be magyar állampolgárok. A menedékkérők többsége a hírügynökség szerint feltehetőleg roma.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a Postmedia News által idézett, 2009–2010-re vonatkozó adatai szerint messze Kanada volt a menedékjogot kérő magyar állampolgárok legfontosabb célországa. Utána Belgium következett 188 kérelemmel, az Egyesült Államok 47-tel, majd Norvégia és Franciaország egyaránt 33-33 folyamodvánnyal.

A kanadai úgynevezett kiegyensúlyozott menekültügyi reformtörvény várhatóan júniusban lép életbe.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 25. 18:01, szombat | Külföld

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba Nagy-Britanniában

Légszennyező anyagokat elnyelő buszokat állítanak forgalomba nyártól az Egyesült Királyság több városában.

2020. Január 25. 15:00, szombat | Külföld

Több mint 30 amerikai katonának okozotak súlyos agysérülését a rakétatámadások

A januárban két iraki katonai támaszpont ellen végrehajtott iráni rakétatámadás 34 amerikai katona súlyos agysérülését okozta - jelentette be a Pentagon (védelmi minisztérium) pénteken Washingtonban.

2020. Január 25. 11:00, szombat | Külföld

Boris Johnson aláírta a kilépési megállapodást

Aláírta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást péntek este Boris Johnson brit miniszterelnök.

2020. Január 25. 09:18, szombat | Külföld

Erős földrengés rázta meg Törökországot, többen meghaltak

Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) Délkelet-Törökországot.