Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. December 28. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyar gazdaság számára döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása

A magyar gazdaság számára döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása

A kis, nyitott gazdaságok számára, mint amilyen a magyar is, döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása - mondta el Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 szombat reggeli műsorában.

A szakértő felhívta a figyelmet arra: a magyar gazdaság 2017 óta produkál magas növekedési teljesítményt, és a cél az, hogy ezt hosszú távon is fenn lehessen tartani. 2016 után elsősorban a munkaerő bevonásával, majd a beruházások felfutásával függött össze a gazdaság növekedése, a legutóbbi időszakban pedig már a termelékenység is kedvezően alakult - mutatott rá.

Hozzátette: a világgazdaság ciklikussága miatt ugyanakkor nem kerülhető el a növekedés lassulása, biztosra vehető, hogy a jelenleg 5 százalék körüli növekedés nem tartható fenn; a kérdés az, hogy a recesszió mikor érkezik el és milyen mértékű lesz.

Halmai Péter úgy vélte, egyelőre a "Trump-effektus" még növekedési lendületet ad a világgazdaságnak. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a globalizáció, az összefonódó gazdaságok korában kockázatos az, amit az amerikai elnök tesz, hogy élezi a világkereskedelmi feszültségeket, ugyanakkor úgy tűnik, ezt egyelőre díjazzák a piacok és tart a gazdasági növekedés. Az amerikai adminisztráció érdeke az, hogy az elnökválasztás előtt ne legyen recesszió - jegyezte meg.

Címkék: gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során