Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Június 15. 08:10, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A magyarok pénzpótlékként vásároltak aranyat

A magyarok pénzpótlékként vásároltak aranyat

A cégek éves eredményei alapján a hazai piacon 2011-ben a fizikai arany iránti érdeklődés legalább 200 százalékkal nőtt; ezzel a forgalom év végére meghaladhatta a 45 milliárd forintot.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. szakértője szerint ez nagyrészt két jelentős felfutásnak volt köszönhető, melyek augusztusban, illetve év végén olyan mértékben kiapasztották a készleteket, hogy a fizikai és a csak értékpapír formájában létező arany árfolyama élesen elvált egymástól.

A tavalyi év továbbra is azt mutatja, hogy a nemzetközi piacon megszokott biztonsági tartalékképzéssel és portfólió-diverzifikálással szemben a hazai befektető piaci pánik idején vásárol, és jellemzően kis kiszerelésben, pénzhelyettesítőként tart fizikai aranyat. A kereslet tavalyi megugrása azonban annak is köszönhető, hogy a piacon új, aranyat először vásároló befektetők is megjelentek. A három legnagyobb nemesfém-kereskedő együttes piaci részesedése 2011-ben elérte a 40 százalékot.

2011 dinamikus év volt a magyar aranypiacon, melynek során két nagy felfutás volt tapasztalható. Az egyik augusztusban történt, amikor az amerikai államadósság leminősítése világméretű bizonytalanságot okozott, így a befektetők a biztonságot keresve tömegesen fektettek aranyba. A következő hajrá november-decemberben következett, amikor a magyar piaci bizonytalanságok a hazai lakosságot fordították a befektetési arany felé. „Ezekben az időszakokban a fizikai és a papíralapú alany árfolyama egyértelműen elvált egymástól: azt az aranyat, amit rögtön el lehetett vinni, drágábban lehetett eladni, mint azt, amely csak számlaként létezett, vagy nem volt mögötte fizikai áru” – mutat rá Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. – „Az augusztusi időszakban olyannyira felpezsdült a nemzetközi piac, hogy a beszerzési forrásokat sem lehetett elérni, így akinek volt készleten befektetési aranya, megemelt áron tudta kiárusítani.”

A hazai piacon a fizikai arany iránti érdeklődés 2011-ben becslések szerint több mint 200 százalékkal nőtt, így a forgalom év végére meghaladta a 45 milliárd forintot. A világban a teljes lakossági megtakarítás átlagosan mintegy 0,8 százaléka fizikai arany; a szakértők feltételezése szerint a tavalyi éves forgalmat tekintve ez Magyarországon sincs másképpen. A teljes piaci bevételből a közzétett eredmények szerint a Conclude Zrt. részesedése 7,5 milliárd forint volt, míg a Magyar Aranypiac Kft. 5,6, a Solar Capital Gold Zrt. pedig 1,9 milliárd forint árbevételt ért el – bár a Solar év közben átalakult, így ez az összeg csak az utolsó, legerősebb negyedévet takarja. 2011-ben a piacon a három nagy szereplő részesedése vélhetően elérte a 40 százalékot.

„A magyar befektetőkre tavaly is az volt a jellemző, hogy pánikszerűen, az árfolyam csúcsának közelében fektettek be, így az arany a világ fejlettebb régióiban betöltött biztonsági tartalékképző, illetve portfólió-diverzifikáló szerepét nálunk egyelőre nem képes hatékonyan eljátszani. Magyarországon jellemzően akkor vesznek aranyat a megtakarítók, amikor félelem uralkodik el a piacon” – elemzi a hazai helyzetet Juhász Gergely. – „Igaz, a befektetői magatartásban ezúttal némi elmozdulás is bekövetkezett: a befektetők az árfolyamcsúcsokat követően is megtartották a fizikai aranyat, és csak idén március-áprilisban kezdték eladni.”

A Conclude tapasztalatai szerint, a tavalyi nagy rohamok alkalmával a bankból kivett 1-2 millió forintos betétek összegétől kezdve a 100 milliós nagyságrendig történtek fizikaiarany-eladások, köztük számos esetben olyan befektetőknek, akik korábban nem éltek ezzel a befektetési lehetőséggel. Azt, hogy az aranyat valóban pénzhelyettesítő gyanánt vették, mi sem mutatja jobban, mint hogy sokan kifejezetten a kis kiszerelést keresték. Volt, aki több száz darab 5 grammos lapkát vett, de felfutott az aranyérmék iránti kereslet is. Mivel a hazai piacon a stabil szereplők árai között nem volt nagy különbség, az ügyfelek többsége személyes ajánlás alapján választott az aranykereskedők között.

A szakértők szerint azonban a tavalyi év tapasztalatai és a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél tett bejelentések azt is világosan megmutatják, hogy a felfelé törő piacon a cégek magatartására is fokozottabban oda kell figyelni: a felfutást kihasználva számos olyan szereplő jelent meg, amelyek a piaci ár alá ígérve szereztek maguknak vevőket, majd pedig határozatlan ideig késtek a szállítással, elbizonytalanítva a teljes piac ügyfeleit. Ezzel szemben, a visszajelzések alapján a befektetők tavaly is azt a kereskedőt tekintették megbízhatónak és keresnék fel újra, aki nemcsak eladja az aranyat, hanem befektetési tanácsot is ad, felhívja a figyelmet az árfolyam várható alakulására és segíti ügyfeleit a megfelelő portfólió kialakításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.