Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 12. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A minimálbér-emeléssel ismét nőtt a pedagógusok bére

A minimálbér-emeléssel ismét nőtt a pedagógusok bére

Akár tizenegyezer forintos bértöbbletet jelenthet a pedagógusoknak a minimálbér januári emelése. Azoknak, akik ledolgozott éveik száma alapján az év elején léptek magasabb fizetési kategóriába, tizenöt–húszezer forinttal is nőhetett a fizetésük - írja a Magyar Hírlap.

A köznevelési államtitkár évnyitó sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a pedagógusok fizetése a tavaly szeptemberi béremelést követően januártól ismét emelkedett. Hoffmann Rózsa emlékeztetett, a pedagógusok új illetménytábláját a mindenkori minimálbérhez igazították, s mivel ez ja­nuár 1-jétől 98 ezer forint helyett 101 500 forint, a tanároknak átlagosan nyolc–kilencezer forinttal lett magasabb a bruttó fizetésük. A Pedagógusok Szakszervezete az illetménytábla alapján kiszámolta, ez mit jelent a különböző fizetési kategóriákban. Eszerint a gyakornok státusban lévő kezdő pedagógusok bére főiskolai végzettség esetén ötezerötszáz, egyetemi végzettséggel pedig mintegy hatezer forinttal nőtt, előbbiek így 160 167 forintot, utóbbiak pedig 175 494-et keresnek az idei évtől. A több évtizede a pályán lévők esetében a minimálbér-emeléssel járó többlet akár tíz–tizenegyezer forintot is kitehet.

Még nagyobb mértékben nőtt ja­nuár 1-jével azoknak a fizetése, akiket ledolgozott éveik száma alapján ja­nuár 1-jével soroltak át magasabb fizetési kategóriába. A jelenlegi illetményalapokat figyelembe véve az előrelépéssel a felsőfokú végzettség nélküli pedagógusok hatezer forinttal kapnak többet korábbi bérükhöz képest, a főiskolai diplomával rendelkezők nyolcezerrel, az egyetemi végzettségűek pedig csaknem 8800-zal – és ehhez jön hozzá a minimálbér-emelés nyomán járó többlet. Egy több mint nyolc éve oktató, egyetemi végzettségű tanár – aki most lépett át a negyedik fizetési osztályba – például 16 642 forinttal kap többet tavaly szeptemberi fizetésénél, így csaknem bruttó 237 ezer forint a jelenlegi alapbére. A pedagógusok a korábbi tervezett béremelés újabb tíz százalékát kapják meg szeptember 1-jétől, amire a költségvetésben megvannak a szükséges források. Újabb komoly bérnövekményt jelentenek majd a minősítési eljárások, amellyel Pedagógus II., Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatot érhetnek el 2015-től.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;