Városlista
2019. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2011. December 07. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

Az idei harmadik negyedévében is emelkedett Magyarországon a végrehajtások száma. Az első negyedévhez képest 15 százalékos, a második negyedévhez képest pedig 5 százalékos volt az emelkedés.

A korábban napvilágot látott több ezres, százezres számokkal ellentétben azonban 2011-ben az ingatlan árveréseket követő kilakoltatások száma 200 alatt maradt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái alapján 2011 harmadik negyedévében a Kamarához beérkezett ügyek száma összesen 135 145 volt, ami 14 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakában beérkezett 93 262 ügyhöz képest. A végrehajtási ügyek többsége továbbra is „kis követelés”, ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, és mindössze 20 százalékban beszélhetünk 500 ezer Ft feletti követelésről. Az úgynevezett „kis követelések” többnyire közüzemi tartozásból állnak össze: víz, áram, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás.

2011 harmadik negyedévében 705 alkalommal került sor sikeres ingatlanárverésre, ez az érkezett ügyszám 0,52 százaléka. 2010 harmadik negyedévéhez képest ez a szám 34 százalékkal emelkedett. Az ingatlan árverések nagyjából 50 százaléka volt lakóingatlan árverés.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-i téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások voltak várhatók. A Kamara szintén cáfolja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnökének korábbi kijelentését arról, hogy több tucat adós menekült öngyilkosságba a kilakoltatás elől. A 2011-es évben négy sajnálatos esetben történt öngyilkossági kísérlet kilakoltatás során, ami három alakalommal végződött halállal. Ez a szám önmagában is magas, éppen ezért nem indokolt a médián keresztül történő felnagyítása. A Kamara ezúton is őszinte részvétét fejezi ki, és mély együttérzéséről biztosítja az elhunytak hozzátartozóit.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara továbbá pontosítani kívánja a Magyar Szociális Fórum azon állítását is, miszerint „egyes végrehajtók januárra és februárra tűztek ki kilakoltatásokat”. A végrehajtói munkát törvény szabályozza. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében minden év december 1-jétől március 1-jéig tartó időszakában – néhány kivétellel – nem kerül sor lakóingatlanok kiürítésére, vagyis természetes személyek kilakoltatására. Tömeges kilakoltatásokra tehát a téli időszakban nem kell számítani.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 21. 11:17, vasárnap | Belföld

Munkagépek ütköztek a ferihegyi repülőtéren

Összeütközött két munkagép szombaton kora este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a balesetben egy ember könnyebben megsérült - közölte a rendőrség a honlapján.

2019. Július 21. 10:16, vasárnap | Belföld

A hőség mellett zivatarokra is számítani kell

Több megyére a hőség és zivatarveszély miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra.

2019. Július 21. 08:31, vasárnap | Belföld

A Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről alkotott képet

Az ötven évvel ezelőtti Holdra szállás alapvetően átformálta a Naprendszerről és a Földről alkotott képet - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára szombaton az M1-en.

2019. Július 21. 05:02, vasárnap | Belföld

Letartóztatták a Prágában elfogott, több gyilkossággal gyanúsított férfit

Letartóztatták a Prágában elfogott, több gyilkossággal gyanúsított szerb-magyar férfit - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szombaton az MTI-t.