Városlista
2019. november 15, péntek - Albert, Lipót

Hírek

2011. December 07. 07:29, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

A moratórium előtt még emelkedett a kilakoltatások száma

Az idei harmadik negyedévében is emelkedett Magyarországon a végrehajtások száma. Az első negyedévhez képest 15 százalékos, a második negyedévhez képest pedig 5 százalékos volt az emelkedés.

A korábban napvilágot látott több ezres, százezres számokkal ellentétben azonban 2011-ben az ingatlan árveréseket követő kilakoltatások száma 200 alatt maradt.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái alapján 2011 harmadik negyedévében a Kamarához beérkezett ügyek száma összesen 135 145 volt, ami 14 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakában beérkezett 93 262 ügyhöz képest. A végrehajtási ügyek többsége továbbra is „kis követelés”, ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, és mindössze 20 százalékban beszélhetünk 500 ezer Ft feletti követelésről. Az úgynevezett „kis követelések” többnyire közüzemi tartozásból állnak össze: víz, áram, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás.

2011 harmadik negyedévében 705 alkalommal került sor sikeres ingatlanárverésre, ez az érkezett ügyszám 0,52 százaléka. 2010 harmadik negyedévéhez képest ez a szám 34 százalékkal emelkedett. Az ingatlan árverések nagyjából 50 százaléka volt lakóingatlan árverés.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara cáfolja a sajtóban múlt héten megjelent híreket, miszerint a december 1-i téli kilakoltatási moratórium életbe lépése előtti napokban tömeges kilakoltatások voltak várhatók. A Kamara szintén cáfolja Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnökének korábbi kijelentését arról, hogy több tucat adós menekült öngyilkosságba a kilakoltatás elől. A 2011-es évben négy sajnálatos esetben történt öngyilkossági kísérlet kilakoltatás során, ami három alakalommal végződött halállal. Ez a szám önmagában is magas, éppen ezért nem indokolt a médián keresztül történő felnagyítása. A Kamara ezúton is őszinte részvétét fejezi ki, és mély együttérzéséről biztosítja az elhunytak hozzátartozóit.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara továbbá pontosítani kívánja a Magyar Szociális Fórum azon állítását is, miszerint „egyes végrehajtók januárra és februárra tűztek ki kilakoltatásokat”. A végrehajtói munkát törvény szabályozza. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében minden év december 1-jétől március 1-jéig tartó időszakában – néhány kivétellel – nem kerül sor lakóingatlanok kiürítésére, vagyis természetes személyek kilakoltatására. Tömeges kilakoltatásokra tehát a téli időszakban nem kell számítani.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 15. 13:27, péntek | Belföld

Újabb kiemelt akciót tartanak az utakon

A téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

2019. November 15. 10:20, péntek | Belföld

Több kocsival közlekednek a Puskás Aréna avatása miatt a vonatok

Több járattal és kocsival közlekednek a vonatok a Puskás Aréna megnyitója előtti és utáni órákban - közölte pénteken a MÁV az MTI-vel.

2019. November 15. 08:52, péntek | Belföld

Elítéltek egy kiskorút megerőszakoló férfit

A Tatabányai Törvényszék első fokon, nem jogerősen 13 év fegyházra ítélt csütörtökön egy férfit, aki Oroszlány külterületén bántalmazott és fogva tartott egy kiskorút, majd többször megerőszakolta

2019. November 15. 07:00, péntek | Belföld

Vizsgálják majd a kata gyakorlatát

Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt,