Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 05. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A németek is bevezetik a minimálbért

A németek is bevezetik a minimálbért

Németországban a jövőben a minimális órabér 8 és fél euró lesz.

Ennek bevezetése - előzetes becslések szerint - közel 10 milliárd euró többletkiadást jelent a cégek számára. Az ősszel hivatalba lépett kormány kisebbik koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt már az ellenzék padsorában is követelte a minimálbér bevezetését. Miután hivatalba lépett, elsődleges feladatának tekintette ennek a tervnek a gyakorlati megvalósítását.

A berlini munkaügyi minisztérium számítása alapján 9 milliárd 600 millió euróba fog kerülni a német gazdaságnak a minimálbér életbe léptetése. A pontos adat megállapítására azért volt szükség, mert a képviselőház ezen a héten dönt a törvényjavaslatról és a küldöttek tisztában akarnak lennek az új helyzet anyagi vonzatával. Csupán a rendelkezés betartásának ellenőrzésére közel 100 millió eurót irányoznak elő.

Ezt a feladatot Németországban a vámhivatal alkalmazottai látják el, de erre a jelenlegi létszámmal képtelen lenne, ezért az intézmény jelenlegi létszámát legalább 1600 új munkaerő felvételével kell emelni.

A minimálbér bevezetésére tett kormány javaslatot csütörtökön vitatja meg a képviselőház. A törvényjavaslat elfogadása csaknem biztosra vehető, mert a kormánypártok képviselői elsöprő többségben vannak a parlamentben.

A minimálbér érvényben lesz a külföldi cégek alkalmazottai számára is. A közelmúltban több esetben is előfordult, hogy az építő- vagy a húsfeldolgozó ipar román, lengyel vagy bolgár cégeinél az alkalmazottak jóval 8 és fél euró alatti órabért kaptak, de nem egy keletnémet településen például a fodrászok órabére sem haladta meg a hat eurót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).