Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Január 18. 00:00, vasárnap | Helyi

A stroke korai jelei

A stroke korai jelei

A stroke-ot számos esetben egy átmeneti agyi keringési zavar előzi meg

Ez az ún. átmeneti ischaemiás roham vagy röviden TIA, melynek tünetei 24 órán belül megszűnnek, ezért sok beteg nem veszi komolyan, pedig ez a stroke-ot megelőző figyelmeztetés. Mik a tünetek?
A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. A stroke előjelének tekinthető az átmeneti bénulás, ami lehet féloldali, illetve a beszéd- és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést, ennek pedig végzetes következményei lehetnek. A panaszok fennállásának időtartamától függetlenül a TIA egy fenyegető stroke korai előjele!
Stroke-ra figyelmeztetnek a következő tünetek:
A karok, a lábak vagy az arc hirtelen bénulása, tipikus a féloldali bénulás. Hirtelen beszédzavar, a páciens nem tudja megformálni a szavakat, vagy nem érti meg a szavak jelentését, amit mondanak neki. Látászavar, többnyire az egyik szem látómezejének egy része kiesik (amaurosis fugax). Lefelé görbülő száj, a páciens nem tud "o" betűt formálni. Szédülés, többnyire forgó jellegű Nyelési zavarok (diszfágia) Bizonytalanság járás közben, esetleg a lábak teljes bénulása Pillanatnyi eszméletvesztés.
Sürgős kezelésre van szükség! Ezek a tünetek csak rövid ideig tartanak, többnyire 2-15 percen keresztül állnak fenn. Ha az említett tüneteket tapasztalja, hívjon mentőt! Ha voltak már hasonló panaszai, amilyen hamar csak lehet, forduljon orvoshoz, és kérjen neurológiai kivizsgálást! Azok a páciensek, akiket egy TIA után azonnal kivizsgálnak és kezelnek, ritkábban kapnak stroke-ot. Sajnos a TIA-t sokszor nem ismerik fel, mint életveszélyes figyelmeztetést, mely azonnali orvosi ellátást igényel, és a beteg nem kerülhet időben kórházba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya