Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Október 10. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A szájban lévő baktériumok okozhatják a vastagbélrákot

A szájban lévő baktériumok okozhatják a vastagbélrákot

Egy új tanulmány szerint egy a szájban található bélbaktérium okozhatja a vastagbélrákot, mégpedig az immunválasz befolyásolásával és a rákos gének bekapcsolásával. A kutatók szerint az eredmények segíthetnek gyorsabb diagnosztizálási és hatékonyabb kezelési módszerek kidolgozásában - írja a Medival News Today.

A bél milliónyi baktériumot tartalmaz, amelyeknek jelentős része segít egészségünk megőrzésében és elősegíti a megfelelő emésztést. Ugyanakkor egy részük betegségeket is kiválthat. A kutatók bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a „jó” és a „rossz” baktérium közötti egyenlőtlenség hozzájárul a vastagbélrák kialakulásához.

Ezúttal kimutatták, hogy egy a szájban található baktérium jelenléte kimutatható a vastagbélrákos szövetekben. Az eredmények azt sugallják, hogy a fusobaktérium okozhatja a tumor kialakulását a korai szakaszban.

Egereken végzett kutatás során azt találták, hogy a baktérium felgyorsította a tumorképződést, mégpedig úgy, hogy gyulladást idézett elő a sejtekben, amelyek egy idő után rákos sejtekké alakultak át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.