Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2014. Április 27. 00:00, vasárnap | Helyi

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtása, határideje

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtása, határideje

Munkáltatói közreműködéssel akkor teljesíthető a 2013-ra vonatkozó bevallás, ha a magánszemély választhatta és választotta, továbbá a munkáltató vállalta az elszámolás (13M29) elkészítését

A munkáltató az adót május 20-áig állapítja meg, és június 10-éig továbbítja az adóhivatalnak.

Az önadózáshoz kapcsolódó bevallás teljesíthető a 1353-as számú nyomtatvány teljes, illetve csökkentett adattartalmú változatának kitöltésével. A kitöltött és aláírt bevallás május 20-áig személyesen vagy postán küldhető meg az adóhivatalnak. Az Ügyfélkapus regisztrációval rendelkező adózók pedig elektronikusan továbbíthatják bevallásukat.

Az önadózás másik módja az egyszerűsített bevallás (1353E nyomtatvány), amely akkor választható, ha az adózó a 1353NY jelű nyilatkozatot 2014. február 17-éig beadta az adóhivatalhoz. (A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén a 1353-as számú bevallás, illetve a 1353Adónyilatkozat jelű nyomtatvány kitöltésével lehet a bevallási kötelezettséget teljesíteni.) A NAV a nyilatkozat, illetve a saját adatbázisában nyilvántartott adatok alapján elkészíti az egyszerűsített bevallást és április 30-áig megküldi az adózónak. Amennyiben adózó a bevallásban foglaltakkal egyetért, további teendője nincs, nem kell az ajánlatot visszaküldeni, az adót pedig május 20-áig kell megfizetni. A NAV a visszatérítendő adót ebben az esetben május 20-tól számított 30 napon belül utalja ki. Ha a magánszemély nem ért egyet az egyszerűsített bevallás adataival, a javított bevallást május 20-áig kell visszaküldenie, mely alapján az adóhivatal újra kiszámítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendő vagy fizetendő adót, és június 20-áig értesíti az adózót. Ebben az esetben az adófizetési kötelezettséget az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell teljesíteni, a NAV-nak pedig a visszatérítendő adót az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell kiutalnia.

Az önadózás legegyszerűbb formája a 1353Adónyilatkozat. A kitöltött, aláírt adónyilatkozat postára adásának, ügyfélszolgálatokon történő leadásának, illetve elektronikus benyújtásának határideje szintén május 20.

A bevallási módok választásában a NAV honlapján lévő SZJA-banner nyújt segítséget. A bevallás mielőbbi benyújtásával elkerülhető a postán, illetve az ügyfélszolgálatokon a hosszabb várakozási idő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya