Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Január 20. 08:57, péntek | Helyi

A Szent Borbála Kórház öt fejlesztését is támogatásra méltónak ítélte a kormány

A Szent Borbála Kórház öt fejlesztését is támogatásra méltónak ítélte a kormány

A kormány döntése értelmében 15 milliárd forintot kapnak a kórházak működésük hatékonyságának növelésére.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alá tartozó gyógyító intézmények 11,7 milliárdot tudnak struktúraváltásra, integrációra, területi működések összehangolására, energiahatékonyságra vagy a betegellátás racionalizálására költeni 2017-ben. A kórházkonszolidáció részeként a „Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatására – a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztése megvalósítására” címen kiírt pályázaton tizenegy témában nyújtottunk be pályázatot, melyből öt lett sikeres. Együttesen mintegy 460 millió forint támogatást nyertünk el orvostechnológia és gép-műszerpark, teleradiológia fejlesztésére, konyhatechnológia, valamint integrált laboratórium kialakítására.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály III. progresszivitású szinten biztosítja intézményünk és a megye kórházainak sebészeti beavatkozásaihoz a szakmai hátteret. A kórház földrajzi elhelyezkedéséből adódóan, az áthaló M1-es autópályán történő balesetek jelentős része itt kerül ellátásra, melyek rendkívüli megterhelést rónak az osztályra. Kapacitásunk növelésének érdekében orvostechnológia fejlesztése pályáztunk, melynek keretében beszerzésre kerül: három aneszteziológiai munkaállomás, három őrzőmonitor, három lélegeztetőgép, 49 gyógyszer-és infúzióadagoló. A fejlesztés eredményeképp az ágyszám – 12-ről 15-re való – növelésével tovább javul az intenzív terápiához való hozzáférés, 15%-kal nő a Központi Műtő kihasználtsága.

A Központi Sterilizálóban saját szükségleteinket kielégítően, valamint a megyében működő számos rendelő és fekvőbetegellátást nyújtó kórház sterilanyag ellátását és műszereinek sterilizálását végezzük. A pályázatnak köszönhetően, a beszerzésre kerülő korszerű és energiatakarékos berendezésekkel nagyobb hatékonysággal tudjuk nyújtani együttműködő partnereink számára a betegbiztonságot jelentő sterilanyagot. A megvalósuló fejlesztéssel a későbbiekben szeretnénk együttműködő partnereink körét bővíteni.

Az intézmény elavult konyhatechnológiai berendezéseinek és hűtőkamráinak cseréjével energiát takaríthatunk meg, és a korszerűsítés többlet napi adag elkészítését teszi lehetővé. Az új berendezések várhatóan 10%-os, a hűtőkamrák beüzemelése szintén nagymértékű energia-megtakarítást, – éves szinten összesen 4 millió forint költségmegtakarítást – hoz az intézménynek. Jelenleg naponta 1200 adag elkészítésére van lehetőségünk, az új berendezésekkel az adagszám 1500-ra növelhető. A fennmaradt szabad kapacitás terhére a városunkban található közétkeztetésben részesülők igényeit is ki tudjuk elégíteni, ezzel többletbevételhez jutunk.

A teljes körű teleradiológia kiépítésével intézmények közötti együttműködés valósul meg. Csökken a leletezési idő, a betegek gyorsabban kapnak diagnosztikai értékelést. A fekvőbeteg-ellátásban csökkenhet az ápolási idő, mellyel jelentős költségmegtakarítás érhető el. Csökken a humánerőforrás leterheltsége, nő a munkaidő alatt elvégezhető és szakorvost igénylő vizsgálatok száma – mérséklődik az előjegyzési idő –, a betegek hamarabb kerülnek vizsgálatra.

A központi laboratóriumi ellátás kiépítésével, az informatikai rendszer összehangolása hatékonyabb együttműködését tesz lehetővé a megye szolgáltatói között. A fejlesztés eredményeként kivitelezhetővé válik a vizsgálatkérések on-line küldése és az eredmények on-line fogadása. A betegek vizsgálati eredményei láthatóvá válnak az együttműködésben résztvevők számára, így a vizsgálatok nem duplázódnak, ez tehermentesíti a szolgáltatót, és kevesebb felesleges beavatkozást jelent a pácienseknek is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya