Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 24. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A unió kész jelentős pénzügyi segítséget felajánlani Ukrajnának

A unió kész jelentős pénzügyi segítséget felajánlani Ukrajnának

Az Európai Unió kész jelentős pénzügyi segítséget felajánlani Ukrajnának, ha már lesz új kormánya - jelentette ki vasárnap Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa az ausztráliai Sydneyben egy nemzetközi pénzügyi tanácskozást követően. Rehn a legnagyobb fejlett és felzárkózó iparú országokat tömörítő G20-as csoport pénzügyminiszteri találkozóján vett részt.

A pénzügyi biztos arra a kérdésre, hogy mennyire lenne jelentős az EU támogatása, azt felelte: az unió felbecsüli a szükségleteket. 'Meg kell felelnünk ennek a történelmi kihívás adta helyzetnek'. Hasonlóan nyilatkozott Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, aki szerint az IMF kész segítséget nyújtani Ukrajnának, ha az a nemzetközi pénzügyi szervezethez fordul. Ha Kijev pénzügyi vagy gazdasági segítségért folyamodik, akkor ezt az IMF kész megtenni - számolt be róla az MTI.

Közben felelős magatartásra szólította az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ukrajnai válságban érintetteket, kiemelten sürgetve a jogállami szabályok és az alkotmány betartását. Közleményében Catherine Ashton hangoztatta, hogy meg kell őrizni Ukrajna egységét és függetlenségét. Mint mondta, az unió kész segíteni ezt a folyamatot. Ashton üdvözölte egyúttal Julija Timosenko volt kormányfő szabadlábra helyezését.
Julija Timosenko volt ukrán kormányfő biztos abban, hogy Ukrajna a közeljövőben csatlakozik az Európai Unióhoz. A szabadon engedett ellenzéki politikus erről az után beszélt, hogy este megérkezett Kijevbe. Az ukrán ellenzéki politikus felelősségvonást követelt a véres eseményekkel összefüggésben. Az ukrán parlament nem sokkal Julija Timosenko szabadon bocsátása előtt eltávolította pozíciójából Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott elnökválasztást írt ki, május 25-re. A börtönből szabadult politikus közölte, indul a megmérettetésen.

Az Egyesült Államok kész arra, hogy támogassa Ukrajnát azon az úton, amely visszavezet a demokráciához és a gazdasági növekedéshez - jelentette ki az amerikai pénzügyminiszter. Közben Oroszország egyelőre kivár annak a kétmilliárd dollárnyi ukrán államkötvénynek a megvásárlásával, amelyet a múlt héten helyezett kilátásba. Az orosz vezetés még Janukoviccsal állapodott meg egy 15 milliárd dolláros hitelprogramban, és ennek részét képezni a 2 milliárdos ügylet.

Közben bár vannak jelei, hogy a következő hónapokban megoldódhat az ukrán belpolitikai válság, továbbra is törékeny a helyzet. Ukrajna államadós-osztályzatát a Standard & Poor's ismét lerontotta. A jegybank devizatartaléka márciusra elfogyhat, ráadásul az ukrán hrivnya soha nem látott szintekre gyengült. Az OTP Bank ukrán leányvállalata már több fiókját bezárta. A BudaCash Brókerház vezető elemzője, Tóth Gergely azt mondta a Gazdasági Rádiónak, hogy a magyar gazdaságra több szempontból is negatív hatással lehet az ukrán belpolitikai válság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).