Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 03. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

A 'varázsgomba' pozitív személyiségváltozást okozhat?

Egy új kutatás - amely a tudósok szerint parázs vitákat fog kiváltani a tudományos világban és azon túl is.

Arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett 'varázsgomba' nevű hallucinogén szer egyik összetevője tartós, pozitív személyiségváltozást idézhet elő. Az eredmények megkérdőjelezik azt az elméletet, amely szerint a személyiség pszichológiai szempontból az emberek legstabilabb jellemzője.

Szigorú, klinikailag ellenőrzött körülmények között végezték el a tudósok azokat a kísérleteket, amelyek során az alanyoknak a 'varázsgomba' nevű hallucinogén anyag egyik összetevőjét, a pszilocibint adták be. A kutatók ezután nem várt eredményeket tapasztaltak - írja a Journal of Psychopharmacology.

Az alanyok 60 százaléka esetében ugyanis a személyiség pozitív irányba változott a szer hatására: elméjük sokkal nyitottabb lett a világ dolgaira. Ami pedig igazán nagy meglepetést okozott, az az volt, hogy ez az állapot mindannyiuknál tartósnak bizonyult, és átlagosan egy évig fennállt.

A kutatás azért jelent nagy előrelépést, mert a szakemberek eddig úgy hitték, hogy a személyiség megváltoztathatatlan, és egyértelműen jellemez egy adott embert. A tudósok máris azon gondolkodnak, hogy a pszilocibint hogyan alkalmazhatnák terápiás célokra súlyosan beteg emberek esetében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.