Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 03. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vén kecske is megnyalja - tabukat dönt a Szerelempatak

A vén kecske is megnyalja - tabukat dönt a Szerelempatak

Megnevettet és megrendít a Szerelempatak, ami erdélyi öregek életén keresztül beszél testi-lelki szerelemről, házasságról, múlt és jelen hálószobatitkairól. Sós Ágnes filmje olyan közvetlenséggel szólít meg, hogy attól az évszázados tabuk ledöntése is természetesnek tűnik. A HBO támogatásával készített dokumentumfilmről a rendezővel beszélgettünk a Rádió Orienten.

A helyszín hiteles - de nem fontos

Sós Ágnes készített már dokumentumfilmet üzletemberek, börtönlakók és papok mindennapjairól, alanyait pedig éveken át követte – így történt ez a három éven át forgatott Szerelempatak esetében is, a témaválasztást azonban nem előzte meg hosszas tervezés. Épp autóban ültem vágó kollégámmal, amikor jött az ötlet: csináljunk filmet idősek házasélményeiről, szerelmi tapasztalatairól, mesélte Sós, aki egyfajta népi dekameronként képzelte el az anyagot. Erre Magyarországon már nem látott lehetőséget - a helyi környezet, még a falusi idős emberek szóhasználata is annyira modern, hogy az archaikus formát eleve hiteltelenné teszi - Erdélyben viszont talált még többé-kevésbé érintetlen településeket.

A rendező ugyanakkor nem kimondottan Erdélyről szóló filmet akart készíteni: 'inkább gondolkodtam egyfajta világfaluban, az események konkrét helyszíne nem fontos igazán, csak az, ami a filmben elhangzik' - vallja Sós Ágnes, aki nem is szereti megnevezni a forgatás során felkeresett falvakat, és zeneválasztásával sem a skanzenes népi vonalat szerette volna erősíteni - ezért kérte fel dalszerzőnek Másik Jánost.

„Ez volt az életünk, vállaljuk”

A Szerelempatak története lineárisan indul, hogy aztán számtalan kitérővel gazdagítsa a kezdő szálat. Valahol a világban van egy idős parasztember, Feri bácsi, aki elindul, hogy asszonyt keressen magának. És ahogy járja a falut a lovas kocsijával, úgy vonja be a szereplőket, akik mesélnek a múltról - kötelességként vagy szerelemből megélt házasságaikról, a nászéjszakától a halálos ágyig. Sós Ágnes közvetlenségének és türelmének köszönhetően az idős emberek olyan őszintén beszélnek életükről, ahogy korábban talán házastársukkal sem - megszólal a falu egykor rátarti szépsége, a 'högyös csöcsű leány', akiből öregkorára gyilkos lett, vall házasságáról a felszarvazott férj, az urát 'kiszolgáló', de talán nem is szerető özvegyasszony. Évszázados határokat átlépve, őszintén beszélnek a szokásokat elfogadó, de határok között a maguk örömét kereső egykori önmagukról. „Ez volt az életünk, vállaljuk”- összegez Veronka néni a film egyik szereplője is.'

Sós kedvenc jelenete a filmből, amikor négy 80 éves néni játékból végig 'höngörőzik' az aranyló októberi hegyoldalon. 'Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ajándékot kaphatok, hogy ezt láthatom és továbbíthatom a nézőknek' - mondta el a rendező a Rádió Orientnek.

Bár az öregkor testiségéről beszélni ma is tabunak számít, a Szerelempatakot nézve ez fel sem tűnik: a sokszor 80 év feletti nénik és bácsik emlékezése 'hengergőzésekről', orgazmusról, az első éjszaka izgalmairól annyira természetesen hat, hogy az ember nem érti, hogyan lehetett eddig ezt a témát kínosan kerülni. A megosztott emlékek persze nem mindig örömteliek - 'olyan volt, mintha kést döfnének a hátamba', mondta az érzéketlen aktusokat felidézve az egyik szereplő, míg a másik bevallotta, hogy csak 60 éves korában, egyedül jött rá az élvezés titkára.

Tabuk helyett világsiker

A Szerelempatak szereplőinél ugyanakkor a kis, zárt közösségek véleménye miatt különösen nagy figyelmet igényelt a vállalhatóság kérdése, hisz a szereplő nénik, bácsik olyan legbensőbb titkaikat mondták el a kamerának, amin visszanézve a felvételt, maguk is meglepődtek. Ahhoz, hogy az ember vállalni tudja titkainak kiadását, fontos, ha úgy érzi, tanulságul szolgálhat másoknak - mutat rá Sós, hozzátéve, hogy a dokumentumfilm általában nem a szereplők kedvence.

A Szerelempataktól eleinte a produkciót támogató HBO is tartott – nem tudták,hogy egy idősekről szóló film mekkora közönségre és milyen fogadtatásra számíthat. A film azonban siker lett: első nyilvános bemutatóján, a fővárosi Uránia Filmszínházban minden jegy elkelt, a nézők pedig lelkesedtek a filmért. Kérdés ezek után, hogy tabunak számít-e még a szexualitás? Sós Ágnes úgy látja, a Szerelempatak hatására mintha szellem szabadult volna ki a palackból, kisebb forradalom zajlik -s bár reménykedett benne, mégis meglepődött a rengeteg pozitív visszajelzéstől.

Az HBO és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készített Szerelempatak világpemierje a dokumentumfilmek Cannes-jaként számon tartott Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (IDFA) volt, ahol a legjobb 16 egész estés alkotás közé választották. A január 17-22 között megrendezett 25. trieszti filmfesztiválon emellett két díjat is nyert: a legjobb dokumentumfilm díja mellett az Espansioni Nőegylet különdíját is megkapta -emlékeztet a port.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során