Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Március 12. 00:00, szerda | Helyi

A veséink velünk öregszenek

A veséink velünk öregszenek

A kor előrehaladtával a vesék méreganyag eltávolító és folyadék kiválasztó képessége természetes módon is fokozatosan csökken

Ezen túl minél idősebb valaki annál nagyobb az esélye, hogy ez kóros mértékűvé válik és orvosi kezelést igényel. Minden év március második csütörtökén, a Vese Világnapja alkalmából, világszerte a veseelégtelenségre, idén a vesék öregedése következtében kialakuló krónikus vesebetegségre hívják fel a figyelmet. A világnap eseménysorozatához a B. Braun Avitum Hungary Zrt. tatabányai dialízisközpontja (Tatabánya, Dózsa György út 77/D.) is csatlakozott, és március 30-án Nyílt Napot tart a vese betegségeinek és annak leghatékonyabb kezelési eljárásainak széleskörű megismertetése érdekében.

Veséink sok funkciót ellátó szervek, amelyek számos, egészségünk szempontjából alapvető feladatot látnak el. A legfőbb feladatuk, hogy kiszűrjék a vérből a méreganyagokat, de többek között a szervezet só- és vízháztartásáért, valamint a vérnyomást, és a kalcium-anyagcserét szabályozó hormonok előállításáért is felelnek.

A vesék egyenként átlagosan egymillió érgomolyagot és szűrőcsatornácskát (nefront) tartalmaznak, amelyek apró szűrőként működnek. Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre kevesebb működőképes nefronnak kell ugyanazt a feladatot ellátnia. Bizonyos fokig az egészséges nefronok képesek átvenni az idő során rájuk jutó többletfeladatot, azonban ha ezek valamilyen betegség következtében tömegesen megsérülnek, a vesék nem képesek többé megfelelően ellátni feladatukat. Gyorsan kialakuló, akut vesebetegség esetén többnyire a vese működése kórházi kezeléssel 6-8 hét alatt akár teljesen helyreállítható, azonban ha a funkcióvesztés nem állítható meg, csak lassítható, krónikus vesebetegségről beszélünk. A romlás mértéke és üteme változó lehet, azonban maga a betegség ebben az esetben visszafordíthatatlan.

A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, valamint ezek együttese. Emellett napjainkban a nem megfelelő folyadékfogyasztás és a gyógyszerek meggondolatlan mértékű használata is növeli a vesebetegek számát. A vesék károsodása következében a vizelettel ürített anyagok mennyisége lecsökken, és a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik, amelyek sokszor már csak előrehaladott állapotban okoznak panaszokat a betegnek.

Pedig az időben felismert vesebetegség kezelhető, progressziója lassítható. Fontos, hogy ebben háziorvosunk segítségét kérjük, aki egy vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat kiértékelésével ellenőrizheti, hogy a vesék milyen hatásfokkal választják ki a méreganyagokat. Ha a vese tisztítóképessége 10 ml vér/perc alá csökken, vesepótló kezelés szükséges, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A művesekezelés során ezeket az anyagokat egy mesterséges szűrő és egy dialízisgép segítségével távolítják el a vérből.

„Jelenleg 117 beteget kezelünk dilaízisközpontunkban, a legrégebbi beteg 14 éve jár dialízis kezelésre, ami azt jelenti, hogy ezt a beteget máig 14 évvel tovább tudtuk megtartani családja körében. A leghosszabb időtartam 8 év volt, ami után sikeres vese átültetés történt, a beteg pedig azóta is kiváló fizikai állapotban van.” – mondta el a Vese Világnapja kapcsán Dr. Nagy Lajos a B. Braun Avitum Hungary Zrt. tatabányai Dialízisközpontjának orvosigazgatója.

Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialíziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A dialízisszolgáltatók minőségi műveseszolgáltatást nyújtanak a beteg életminőségének megtartása mellett, amely lehetővé teszi azt, hogy az alkalmas betegek veseátültetésben részesülhessenek.

Címkék: vese, vesebetegségek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya