Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2021. December 12. 17:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir)

most elkészült közös kiadványából, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2020. évi működési adatait összegzi.

Magyarországon a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 0,3 százalékkal, 46,550 terawattórára (TWh) nőtt 2020-ban az előző évihez képest, a bruttó hazai villamosenergia-termelés ennél nagyobb mértékben, közel 3,1 százalékkal emelkedett.

Az import-export szaldó jelentős mértékben, 11,678 TWh-ra csökkent, ami a 2019-es értékhez képest 7,21 százalékos mérséklődés. Ennek következtében az import-export szaldó energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználáshoz képest mintegy 25 százalékra csökkent.

Az országban működő erőművek együttes teljesítménye - a háztartási méretű kiserőművek nélkül - csaknem 467 megawattal (MW) nőtt tavaly a megelőző évihez képest. Ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrások, azon belül is leginkább a napenergia-termelés felfutásából származik.

A háztartási méretű kiserőművek növekedése ezen felül további 240 MW volt, ami szinte csak a háztartási napelemek térnyeréséből fakad.

Az engedélyköteles és nem engedélyköteles termelők körében a naperőművekből származó bruttó villamosenergia-termelés részaránya tovább emelkedett, 2019-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt, a teljes termelés 6,9 százalékát kitéve.

A naperőművek 16,35 százalékos, a szélerőművek 22,53 százalékos kihasználtsággal működtek 2020-ban. A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága összességében továbbra is növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.

Címkék: áram, energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:00, szerda | Belföld

Maruzsa Zoltán: a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek

A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni Alföldi Nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára sajtótájékoztatón kedden.

2024. Július 17. 07:59, szerda | Belföld

Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel kedden.

2024. Július 17. 07:53, szerda | Belföld

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetett kedden New Yorkban, a találkozón szó volt az ukrajnai háborúról és a kétoldalú együttműködés kérdéseiről is.