Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Január 28. 09:18, szerda | Helyi

A víziótól a Minősített Közművelődési Intézmény címig

A víziótól a Minősített Közművelődési Intézmény címig

2015. január 22-én – A Magyar Kultúra Napján –, az Emberi Erőforrások Minisztériumában rendezett díjátadón vehette át Salamon Hugó, szakmai vezető a Minősített Közművelődési Intézmény címet, amelyet A Vértes Agorája három évig használhat. Az elismerés apropóján tartott sajtótájékoztatón fény derült a pályázat útján kiérdemelt minősítés hátterére is.

Sámuel Botond, ügyvezető elmondta, egy hosszú és összetett folyamat eredménye, hogy jól vizsgázott az Agora és kiérdemelte az elismerést. Hozzátette, a magyarországi agorák közül a tatabányai örülhet elsőként a címnek. Kiderült, egy nyolcvan oldalas dokumentumban értékelték A Vértes Agorájában folyó, kiválónak ítélt munkát. Sámuel Botond kiemelte, a kulturális vállalat ötlete – amelyben sport, kultúra és vendéglátás kapaszkodik össze – egy sikerrel végrehajtott ejtőernyős ugrás, amelynek folyományaként tervezhetővé vált a város és a térség kulturális élete. A hatékony működés egyik mozgatórugója a városrészi művelődési házakkal szorosra fűzött kapcsolat, és olajozottabbá teszi a gépezetet, hogy a Tatabánya Pont is csatlakozott a már előtte is sokoldalú szervezethez. Az Agorában folyó marketing tevékenység túlnőtt az intézmény falain a T-SZOL-lal való együttműködés eredményeként. Az ügyvezető a 2015-ös programkínálatról elmondta, az Agora célja, hogy a sikerrel lebonyolított rendezvények visszatérő attrakciókká váljanak, melléjük pedig mindig újabbak sorakozzanak fel.

Szutter Levente, marketing vezető arról számolt benne, hogy a Tatabánya Pont indulásánál az volt az elhatározás, hogy Tatabánya ne csak az itt élőknek, de a megye és az ország lakóinak is vonzó úti céllá váljon. Ehhez a rendezvények és a turisztikai paletta szélesítése, színesítése elengedhetetlen volt. A szilveszteri utcabál, a sörfesztivál és a Bányásznap tömegeket mozgat meg, és a repertoár egyre bővül. Az Agora Marketing Centrum vezetője fontos lépésnek értékeli a T-SZOL kommunikációjának magasabb szintre emelését, ami a tatabányaiak életét, eligazodást teszi könnyebbé.

Salamon Hugó, szakmai vezető a kiérdemelt minősítés hátteréről elárulta, már az indulásnál felmerült, hogy az Agora megméretteti magát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2014-ben megjelent pályázati felhívására adta be anyagát A Vértes Agorája. A dokumentumban hat területet jelöltek meg elbírálásra: információközvetítés, felnőttképzés (iskolán kívüli képzések), kiállítások szervezése, nagy rendezvények és programok szervezése, nem programszerűen rendezett események és szakmai szolgáltatás (térségi tevékenység). Az adatok, leírások hitelességét audit során alaposan ellenőrizték, és a szemlét követően az Agorában folyó munkát példaértékűnek ítélték. Tizenöt szervezet kapta meg a minősítést, amely három évre szól. Salamon Hugó hangsúlyozta, a bírálat szerint modellértékű a szervezet „építkezése” és az a rendszerezett működés, amellyel képes közös eredményeket produkálni. A szakmai vezető hozzátette, a környezet díjazza az Agora nyitottságát, hogy szolgáltató nagyüzemként funkcionál. Ahogy fogalmaz, „azért van két fülünk és egy szánk, hogy kétszer annyit hallgassunk, mint beszéljünk”. A hallgatásnak pedig a sok-sok tartalmas, minden korosztályt megcélzó program a gyümölcse.

A folytatásban Sámuel Botond arról beszélt, hogy A Vértes Agorájába számos más agorából érkeztek már látogatók, hogy megismerjék a titkot. Hogy lássák, a modell hogyan működhet hatékonyan a benne dolgozóknak köszönhetően. Az itt tapasztaltakból sokat meríthetnek az úton elindulók, a fejlődésre vágyók.

Salamon Hugó hozzáfűzte, az Agoráról kezdetben kialakult vízió megvalósításához egy tervezetre volt szükség, benne emberekre, akik az elképzelést valósággá váltják.

Szutter Levente az agorák közös céljára hívta fel a figyelmet. Arra, hogy nem versenytársként, hanem összefogva, a kultúra és a közösség erejével kell kirobbantaniuk fiatalt és időst a magányból, a céltalanságból, a televízió és a közösségi hálók rabságából.

Zárásként Sámuel Botond az infrastrukturális háttér és a pályázati alap szerepét emelte ki, miszerint a rendszer tagjai ezekre támaszkodva végezhetik igazán eredményesen munkájukat. Hozzátette, az emberek kedvét szolgáló tevékenység vázát a város adja, az Agora csapatának küldetése és feladata pedig, hogy azt minőséggel ruházza fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya