Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Január 30. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vízummentes beutazás megszigorítását mérlegelik Amerikában

A vízummentes beutazás megszigorítását mérlegelik Amerikában

A párizsi terrortámadásokat követően az amerikai kongresszusban az Egyesült Államokba való vízummentes beutazás szigorításának lehetőségét mérlegelik - írta szerdai számában a The Washington Post.

A vízummentes beutazásra jogosultak biztonsági szűrése megszigorításának lehetősége azt követően merül fel, hogy megállapították: a szíriai polgárháborúban legkevesebb 3 ezren csatlakoztak Európából, köztük mintegy ezren Franciaországból a közel-keleti országban harcoló fegyveres szervezetekhez.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium által felügyelt vízummentességi programnak 38 ország - köztük Magyarország - a kedvezményezettje. Az érintett államok polgárai 90 napon át vízum nélkül tartózkodhatnak az Egyesült Államokban.

Az 1986-ban elindított program célja a turizmus és a kereskedelem fellendítése volt, ennek keretében évente csaknem 20 millióan keresik fel az Egyesült Államokat. Az érintett országok közül 30 európai.

Az öreg kontinens országainak túlsúlya a lap szerint annak köszönhető, hogy az európaiakat másoknál kisebb biztonsági kockázatnak tekintették. Emellett az Európából érkezők viszonylag tehetősek, ezért esetükben kevésbé valószínű, hogy túllépik a számukra biztosított három hónapos időhatárt, mint a szegényebb régiókból érkezett személyek.

A kedvezményezett országok körének kibővülése miatt a kongresszus 2000-ben állandósította a programot. A biztonsági aggályok először a 2001. szeptember 11-t követően erősödtek fel Washingtonban. Egyebek között amiatt, hogy a terrortámadások előkészítésében való részvétele miatt elítélt Zacarias Moussaoui francia, Richard Reid pedig, aki 2001 decemberében a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal próbált meg elpusztítani egy utasszállítót, brit állampolgár.

A vízummentes amerikai beutazáshoz az szükséges, hogy az arra jogosult online felvigye a személyére és az útlevelére vonatkozó adatokat az amerikai utazásengedélyezési elektronikus rendszerbe (ESTA). A rendszerrel kapcsolatban több biztonsági szigorítást vezettek be, így az abban részes országok, a 9/11-es bizottság által kidolgozott követelményeknek megfelelően, információkat osztanak meg állampolgáraikról - köztük ismert vagy feltételezett terroristákról - az Egyesült Államokkal.

A vízummentes utazásokkal kapcsolatban 2007-ben vezettek be jelentős biztonsági szigorításokat, múlt november óta pedig az ESTA-űrlapon megjelentek új, az utazó korábbi vagy esetleges felvett neveire vonatkozó kérdések is. A program keretében a légi- és hajózási társaságok elküldik az amerikai belbiztonsági minisztériumnak az utasok adatait, amelyeket a határőrizeti és vámhatóság emberei a belépésnél további adatbázisokkal vetnek össze.

A vízummentességi rendszer keretében 2008 óta több mint 26 ezer beutazási kérelmet tagadtak meg, egyebek között olyan személyekét, akiknek neve szerepelt a terrorista-listán. Több mint 22 ezer esetben lopott vagy elhagyott útlevéllel próbáltak meg amerikai beutazási engedélyt szerezni.

A The Washington Post szerint a rendszert nem eltörölni, hanem várhatóan szigorítani fogják a biztonsági aggályok miatt. A kezdeményezés Dianne Feinstein demokrata szenátortól és Michael McCaultól, a képviselőház belbiztonsági bizottsága republikánus elnökétől ered.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése