Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adóemelés: augusztustól drágulhat a telefon és a pénzfelvétel

Adóemelés: augusztustól drágulhat a telefon és a pénzfelvétel

Utólagos intézkedéseket jelentett be hétfőn Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak érdekében, hogy az ország ne essen vissza a túlzott deficit eljárás alá. A javaslatok között van a többek között a tranzakciós illeték és a távközlési adó emelése is. Ha a parlament elfogadja a csomagot, augusztus elsejével léphetnek életbe az intézkedések.

Világos számunkra, hogy a magyar államnak nem szabad ismét növelnie az államháztartási hiányt, a mostani javaslatok a korábbi kormányok hibás döntéseinek kijavítását célozzák – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, a 2004 óta tartó intézkedéssorozat hibáit maga mögött kell hagynia az országnak és biztosítania, hogy ne indulhasson újra deficiteljárás Magyarország ellen. Ehhez többek között az adótörvények módosítására van szükség. Ennek megfelelően kezdeményezik a pénzügyi tranzakciós illeték módosítását. A kormány 6 ezrelékre emeli a tranzakciós illetéket a készpénzfelvételnél, és itt eltörölnék a felső korlátot, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Módosul a távközlési adó is. 2 forintról 3 forintra nő a céges vállalkozásokat terhelő adó, a felső korlát 2500-ról 5000 forintra nő. A bányajáradék 12-ről 16 százalékosra emelkedik. További intézkedés, hogy a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás kiterjedne a kamat tőkejövedelmekre is. A kormány javasolja, hogy legyen állami garancia amellé a hitelfelvétel mellé, amely az e-útdíj bevezetésében segíti a fuvarozókat. Továbbá döntöttek arról, hogy állami beruházási alapot hoznak létre.

Varga Mihály kiemelte, a mostani intézkedések egyik oka az inflációs folyamat, ugyanis a várakozásoknál is alacsonyabb lehet a pénzromlás. A fogyasztáshoz kapcsolódó adó mértéke is elmarad a korábban vártaktól, május végéig az előre megjósolt összeg csupán 17 százaléka folyt be.

A nemzetgazdasági miniszter a sajtótájékoztató végén Máltára emlékeztetett, mint mondta a mostani módosítások a biztosítékai annak, hogy Magyarország elkerülhesse a szigetország sorsát, és visszakerüljön a deficiteljárás alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk