Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Július 16. 12:06, szombat | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Adókedvezmények eltörléséről és egyes jövedéki adók emeléséről döntött a román kormány

Adókedvezmények eltörléséről és egyes jövedéki adók emeléséről döntött a román kormány

A román kormány az adótörvénykönyv kiigazításáról, adókedvezmények eltörléséről és egyes jövedéki adók emeléséről döntött pénteki ülésén, a közép- és hosszú távú költségvetési egyensúly fenntartása érdekében

- jelentette be Adrian Caciu pénzügyminiszer.

A módosítások többsége jövőre lép hatályba. Január elsejével a jelenlegi 5-ről 9 százalékra emelkedik a szállodákban, éttermekben és étkeztetési cégeknél alkalmazott áfakulcs. Az édesített italok eddig kedvezményes 9 százalékos áfája helyett az általános, 19 százalékos áfát alkalmazzák. Az osztalékadó a jelenlegi 5-ről 8 százalékra emelkedik, a szerencsejátékokból származó jövedelmekre pedig progresszív adót vetnek ki.

Szigorítják azokat a feltételeket, amelyek mellett a kis cégek - "mikrovállalatnak" minősülve - bevételük 1 százalékának megfelelő összeget fizethetnek társasági adóként a nyereség 16 százaléka helyett.

A jelenlegi 30 ezer lejről (1 román lej 81,78 forint) 10 ezer lejre csökkentik azt a havi bruttó bevételküszöböt, amely alatt adókedvezményekben részesülnek az építőipari, élelmiszeripari és mezőgazdasági dolgozók. Eltörölnek egy sor adókedvezvényt az ingatlanok adásvételénél, egyebek mellett csak az első, áfa nélkül legfeljebb 600 lej értékű új lakás megvásárlásakor alkalmazható az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs.

Az eddigi 100 ezer euróról 25 ezerre csökkentik a magánvállalkozók esetében azt az éves bevételi értékhatárt, amely alatt átalányadózásra jogosultak. A munkavállalók esetében az alapbér 33 százalékára korlátozzák az adómentes utalványok és bónuszok értékét.

Fokozatosan emelkedni fog a dohánytermékek és szeszesitalok jövedéki adója, ez a rendelkezés már az idén augusztus elsején hatályba lép.

A bukaresti kormány számításai szerint az intézkedéscsomag idén 1,19 milliárd lejes, jövőre 10,5 milliárd lejes többletbevételt hozhat a román költségvetésnek.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a pénteki kormányülés elején leszögezte: a módosítások célja a stabilitás és a kiszámíthatóság biztosítása az üzleti szféra számára a befektetések ösztönzése érdekében, valamint bizonyos kivételek megszüntetése.

Rámutatott: az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi rendelet tervezetének közvitája során egyeztetéseket folytattak az üzleti szféra, a munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek képviselőivel, illetve kikérték a nemzetközi pénzintézetek, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap véleményét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.