Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2014. Március 24. 15:52, hétfő | Helyi önkormányzati

Adósságkonszolidációból gazdaságfejlesztés

Adósságkonszolidációból gazdaságfejlesztés

Bencsik János országgyűlési képviselő a tatabányai Városházán adta át az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, adósságkonszolidációról szóló bizonyságlevelet Schmidt Csaba polgármesternek

A dokumentum tanúsítja, hogy a kormány átvállalta a megyeszékhely 8,3 milliárdos hitel- és kötvénytartozását, valamint a város 6,2 milliárdos lízing-kötelezettségének teljesítését is.

Az eseményen bejelentették: az adósságrendezési program lehetővé tette, hogy a felszabaduló források egy részét gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási helyzetet javító intézkedésekre fordítsa az önkormányzat. Bencsik János, országgyűlési képviselő több tatabányai vállalkozást megkeresett, és ezen alkalmakkor azok vezetői, munkavállalói megfogalmazhatták javaslataikat, észrevételeiket.
A nagy cégek mellett a magyar gazdaság meghatározó szereplői a kis- és középvállalkozások (KKV), amelyek jelentős szerepet töltenek be az ország, a város jövedelemtermelésében, a beruházásokban és a foglalkoztatottságban. Ezeknek a vállalkozásoknak fokozott figyelemre van szükségük, hiszen ha a jövőben minden mikrovállalkozás csak egy új embernek adnak munkát, az már önmagában jelentős mértékben csökkenthetné a munkanélküliek számát – hangzott el a sajtótájékoztatón.
A helyi gazdaság megerősítése, a KKV-k fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepük, piaci pozícióik bővítése, új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások támogatása érdekében az önkormányzat egy támogatási konstrukciót dolgozott ki a tatabányai mikro- és kisvállalkozások számára – ismertették a Városházán.
A közgyűlési jóváhagyásra váró, Schmidt Csaba polgármester által jegyzett előterjesztés szerint, a város létrehoz egy önerő alapot, melyen az önkormányzat három éven keresztül 100 millió forintot biztosít. Az önerő alap célja, hogy a Tatabányán működő, telephellyel rendelkező mikro- és kisvállalkozások számára európai uniós pályázataik megvalósításához szükséges önerő biztosításához visszatérítendő forrást nyújtson. Az önerő alapra a nyilvános közzétételt követően folyamatosan nyújthatnak be pályázatot a vállalkozások az éves keret kimerüléséig – közölte a polgármester.
Azok a mikro és kisvállalkozások pályázhatnak a támogatásra, amelyek Tatabányán legalább 5 éve székhellyel, vagy működő telephellyel rendelkeznek. A visszatérítendő támogatás kizárólag a pályázó által megvalósítani tervezett európai uniós támogatásból megvalósuló projekt önerejének biztosításához igényelhető. A projektnek az alábbi célok közül legalább egy feltételnek kell megfelelnie: munkahelyteremtés, telephelyfejlesztés (ingatlan beruházás, bővítés, felújítás), technológia fejlesztés céljából eszközbeszerzés vagy innovációs fejlesztés. Történik. Az igényelhető összeg alsó határa 1 millió forint, felső határa 5 millió forint, a pályázó azonban a teljes projekt megvalósításához legalább 10 százalék önrészt köteles biztosítani. Az önkormányzat a pályázatok elbírálására Támogatás Vizsgáló Irodát hoz létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt