Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 09. 07:55, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Akár az életet is lesöpörhetnék a Földről

Akár az életet is lesöpörhetnék a Földről

A NASA körülbelül ezer olyan aszteroidát számlált össze, amelyek ha túl közel kerülnének bolygónkhoz, hatalmas katasztrófát idézhetnének elő.

A Spaceguard néven ismert programot még 1998-ban rendelte el a kormány. A feladat a legalább egy kilométer átmérőjű objektumok legalább 90 százalékának leltárba vétele volt. A projekt most zárult le, az égitestek 93 százalékát lajstromozták – jelentette be Amy Mainzer, az űrügynökség égisze alatt működő Jet Propulsion Laboratory csillagásza. A beszámoló az Amerikai Geofizikai Egyesület konferenciáján hangzott el.

A nemrégiben „nyugdíjazott” WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkópjának segítségével a nagyméretűek mellett még további 20 500 kisebb Föld-közeli aszteroidát is találtak. A korábbi kutatások becslései szerint 36-100 ezer, legalább 100 méter átmérőjű objektum található a kérdéses tartományban.

„Jókora pofont kaphatnánk tőlük, de a becsapódás egyáltalán nem valószínű” – mondta Mainzer.

Egy 5-10 kilométer átmérőjű üstökös vagy aszteroida becsapódása azonban megtörtént úgy 65 millió éve: globális éghajlatváltozást okozott, amely többek között a dinoszauruszok kihalásához vezetett.

„Tudjuk, hogy valami igen nagy méretű objektum lesöpörhetné az életet a Föld színéről” – tette hozzá a csillagász.

A kutatók a WISE archívumát most a potenciálisan legveszélyesebb égitestek kiszűrésére használják, amelyek a Földtől nagyjából 7,4 millió kilométeres területen belül keringenek.

Egyelőre még nincs forgatókönyv arra, hogy mit kellene tenni egy esetleges pusztító becsapódás elkerülése érdekében.

Címkék: aszteroida, föld, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára