Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 24. 13:52, hétfő | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti | MTI Fotó: Krizsán Csaba

Aláírták a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumát

Aláírták a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumát

Aláírták hétfőn Pozsonyban a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil szervezet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd képviselői a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumát, amely egy alapelvrendszert, a szlovákiai magyarság legfontosabb törekvéseit rögzíti.

Az alapdokumentum összefoglalja a szlovákiai magyarok megmaradásához szükséges célokat, rögzíti közös értékeiket, és rámutat a megmaradás feltételeire.
A dokumentum első sorában leszögezik: a szlovákiai magyarság a magyar nemzet része, ugyanakkor tagjai egyben Szlovákia állampolgárai, az ország társadalmi, politikai és gazdasági rendszerének alkotói is. A dokumentum a célok között a nemzeti megértés és tolerancia légkörének kialakítását említi. Hangsúlyozza a nyelvi egyenlőség és a regionális önkormányzatiság megteremtésének szükségességét, valamint megemlíti az alkotmányos egyenlőség lefektetésének fontosságát is, utalva arra, hogy a "Mi, a szlovák nemzet..." megfogalmazással kezdődő szlovák alkotmány a polgárokat államalkotókra és másokra osztja.
Az alapdokumentumot az MKP nevében Berényi József elnök, Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevében Tokár Géza írta alá. Az aláírási ceremóniát követően a dokumentum szignálói arra mutattak rá, hogy a népszámlálás kedvezőtlen eredményeinek nyilvánosságra hozatala után a szlovákiai magyar közösség elvárta, hogy a helyzet kapcsán egy közös platform jöjjön létre, valamint azt is, hogy megszülessen egy - a szlovák közösség irányába is felmutatható - megoldástervezet.
"Elképesztő jelenségnek tartom, hogy egy közösség 110 ezres fogyására az állam semmiképpen sem reagált. Ezzel azt jelzik, hogy Szlovákiában az a titkos terv, hogy a szlovákiai magyarság megszűnjön" - vélekedett Berényi, aki szerint a most aláírt dokumentum kompromisszum eredménye, de jó válasz erre a hozzáállásra, mivel megmutatja, hogy léteznek eszközök a magyarság fogyásának megállítására és visszájára fordítására. A magyar párt elnöke szerint a most aláírt dokumentum tulajdonképpen megoldási lehetőségeket felvonultató "leltár", amelyben az egyik lényeges újdonság éppen az, hogy említés esik benne a regionális önkormányzatiság megteremtésének fontosságáról is. "Ezt így, ebben a formában eddig még nem mondtuk, örülök, hogy most ezt nagyobb platformra sikerült helyezni" - szögezte le.
Bugár Béla szerint az alapdokumentum olyan célokat tartalmaz, amelyek nem csupán a szlovákiai magyarság megtartásához, de a fejlődéséhez is hozzájárulhatnak. "Minden egyes olyan részeredmény, ami közelít a célhoz, üdvözlendő" - mutatott rá a szlovák-magyar párt elnöke, aki szerint az abban foglaltak afféle minimumként határozzák meg a célkitűzéseket és a szlovákiai magyar politikai képviselet irányvonalát. "Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez fölé nem mehetünk, csak megmutatja a korlátokat, ami között mozognunk kellene" - jelentette ki Bugár.
Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője a dokumentumról azt mondta: az még nem megoldás csak a megoldás kezdete. Hozzátette: bízik benne, hogy az alapdokumentum aláírására tíz év múlva majd úgy lehet visszatekinteni, mint egy sikeres folyamat kezdetére.
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által indítványozott, korábban "kisebbségi minimumként" említett dokumentum több hónapos egyeztetés után véglegesítődött. Annak aláírására azonban csak azt követően kerülhetett sor, hogy szövegét a hétvégén az MKP és a Most-Híd országos kongresszusa is jóváhagyta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése