Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2018. Április 24. 00:00, kedd | Helyi

Albérleti támogatás 2018-ban

Albérleti támogatás 2018-ban

Nem minden munkavállalónak adatik meg, hogy a lakóhelyéhez közel találjon munkát. Éppen ezért gyakori probléma, hogy aránytalanul sok időt kell utazással töltenie a szabadideje terhére, így a kialvatlan, fáradt munkaerő nem tud ugyanúgy teljesíteni, mint egy kipihent ember.

Emiatt jött létre a munkaadó által adható albérlettámogatás, a szállás, valamint az utazási támogatás is, melyek mértéke az idei évvel nagyon megnőtt.

Albérlet-támogatás

Albérlet-támogatást 5 éven keresztül igényelhet az a munkavállaló, aki 60 kilométernél távolabb lakik a munkahelyétől, vagy a munkába járási ideje (tömegközlekedéssel) eléri vagy meghaladja a 3 órát. Ennek mértéke 2 éves időközönként változik. Az első 2 évben a korábbi 40 százalék helyett már 60 %-kal járulhat hozzá a munkaadó a lakhatáshoz, ami maximum 82.800 forint a korábbi 51.000 helyett.

A harmadik és negyedik évben ez a támogatás 40 százalékra csökken, igaz 2017-ben ugyanez 25% volt, míg az utolsó, ötödik évben 15 százalékot tesz ki, az előző 10 helyett.
Az ehhez tartozó feltételek sora is enyhébb lett, mivel eddig ki volt zárva az a személy, akinek a nevén volt olyan ingatlan, ami a munkahely 60 kilométeres körzetében van, még ha az haszonélvezettel volt is terhelve, illetve az a munkavállaló is, akinek ilyen ingatlan volt a tulajdonában, függetlenül a haszonélvezettől.

Jelenleg az a személy már kaphatja a támogatást, akinek az ingatlanhoz tartozó tulajdonjoga nem haladja meg az 50 százalékot, illetve, ha van is a nevén ingatlan, de arra haszonélvezeti jog van bejegyezve. Mindezt persze úgy, hogy az ingatlan a munkahely környezetében, vagy 60 kilométeren belül van. A munkaerő-kölcsönzés tekintetében is pozitívan kezdődött az idei év, mivel a vállalkozások már a kölcsönbe vett személyeknek is adhatnak adómentesen albérlet-támogatást.

Benzinpénz és szálló

A munkába járási támogatást 9 Ft/kilométer összegről 15 Ft/kilométerre növelték, ami több, mint 50 százalékos emelés. Ez is adható azoknak a munkavállalóknak, akikre igazak a fenti feltételek, valamint saját gépkocsival jár munkába. Ide tartozik még a munkásszállókon való munkavállalói elhelyezés, melyet már akkor is adómentesen lehet igényelni, ha 1 szobába csak 1 ember költözik be, ami szintén előrelépés a korábbiakhoz képest, amikor még 2 személyt kellett 1 szobába elhelyezni.

A munkaadói oldalról azért is jó a fentiekben gondolkodni, mivel ezek igénybevételével a vállalkozás a saját társasági adóalapját is csökkentheti. A kedvezménynek egyetlen korlátja van, miszerint az nem haladhatja meg az adózás előtti nyereség összeghatárát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya