Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Október 22. 07:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Arany emlékérmét bocsátott ki az MNB Liszt Ferenc tiszteletére

Arany emlékérmét bocsátott ki az MNB Liszt Ferenc tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank 50 000 forintos címletű arany emlékérméket bocsátott ki Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az emlékérmét Soltra E. Tamás tervezte. Az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG”, alsó köriratban, egy-egy pont között az „50 000” értékjelzés és a „FORINT” felirat olvasható. A középmezőben, fent egy felnyitott zongorafedél ábrázolása látható, balra a vízszintesen elhelyezett „BP.” verdejellel, jobbra a szintén vízszintesen elhelyezett „2011” verési évszámmal. A zongorafedél ábrázolása alatt a Rákóczi-induló kottája részletének ábrázolása látható, alatta a „Rakoczy Marsch” felirat olvasható, Liszt Ferenc kézírása szerinti formában.

Az emlékérme hátlapján Liszt Ferenc fiatalkori portréja látható. A portrétól jobbra, egymás alatti vízszintes sorokban Liszt Ferenc aláírása és az „1811-1886” felirat olvasható. A portrétól balra Soltra E. Tamás tervezőművész mesterjegye látható.

Az ún. piefort változatú emlékérme szélén a „MAGYAR HAZÁMNAK HŰ FIA: LISZT FERENC” szélfelirat olvasható, amelyet egy díszítő motívum zár le.

Az emlékérme mindkét változata 986 ezrelék finomságú aranyból készült és átmérője 22 mm. A szélfelirat nélküli emlékérme súlya 6,982 gramm, széle sima, az ún. piefort változat kétszeres súlyú, 13,964 gramm, széle szélfelirattal ellátott.

Az emlékérméből 5000 darab, a szélfelirattal ellátott dupla vastag emlékérméből 1500 darab készíthető, különleges - ún. proof – technológiával.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -