Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2016. Április 19. 07:42, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Átadták az idei Pulitzer-díjakat

Átadták az idei Pulitzer-díjakat

Az AP hírügynökség, a The New York Times és a Reuters hírügynökség kapták meg mások mellett a legnevesebb amerikai újságírói elismerést, a Pulitzer-díjat a hétfői díjátadó ünnepségen.

Az 1917 óta kiosztott Pulitzer-díjat összesen 21 kategóriában ítélik oda, és a New York-i Columbia Egyetemen rendezett ünnepség keretében adják át. Díjjal ismernek el a többi között például oknyomozó riporteri munkát, hírfotót, és az újságírói kategóriák mellett musicalt, fikciós könyvet és dokumentumregényt is.

Az idei, századik díjkiosztó ünnepségen a közszolgálati kategóriában az AP hírügynökséget ismerték el az amerikai piacra termelő délkelet-ázsiai halfeldolgozó iparban elterjedt visszaéléseket feltáró oknyomozó munkájáért.

A hírfotó kategóriában a The New York Times és a Reuters munkatársai megosztva kaptak Pulitzer-díjat, s mindkét szerkesztőség csapatát az európai és a közel-keleti migránsválságról készített fotóiért ismerték el.

A The Washington Post riportercsapata a 2015-ben tapasztalt rendőri túlkapásokról és a jórészt elmaradt felelősségre vonásokról írt riportsorozatáért érdemelte ki a díjat.

A kaliforniai San Bernardinóban tavaly elkövetett tömegmészárlásról készült tudósításaiért és riportjaiért kitüntették a Los Angeles Times szerkesztőségét, oknyomozó riportjaiért megosztottan díjat kapott két kisebb floridai lap: a The Tampa Bay Times és a Sarasota Herad-Tribune.

A két lap közösen készített riportsorozatot a floridai pszichiátriai intézetekben uralkodó áldatlan állapotokról, az erőszakról és a hanyagságról. A The Tampa Bay Times egyébként "bezsebelt" egy másik Pulitzert is: három riportere az oktatásügy kudarcáról írt oknyomozó riportot.

A nemzetközi újságírás kategóriájában a Pulitzert a The New York Times munkatársának ítélték oda, aki az afgán nőkkel szembeni embertelen bánásmódról írt helyszíni riportot.

Díjat osztottak az úgynevezett fikciós, a történelmi, valamint a dokumentumkönyv kategóriákban is. Fikciós regényéért, egy Vietnamból az Egyesült Államokba bevándorló férfi történetéért a vietnami családi gyökerű Viet Thang Nguyent érdemesítették díjra. A történelmi könyvek közül a minnesotai életrajzíró, T.J. Stiles könyve kapott elismerést George Armstrong Custer tábornok - az amerikai polgárháború lovassági parancsnoka - biográfiájáért, a dokumentumkönyv kategóriában pedig a The Washington Post riportere, Joby Warrick kapott díjat az Iszlám Állam terrorszervezetről írt könyvéért.

Pulitzer-díjjal ismerték el továbbá a Broadway egyik musicaljét: Manuel Miranda Hamilton című darabja az Egyesült Államok egyik, önsorsrontó alapító atyjáról szól.

Az elismerést Joseph Pulitzer magyar származású újságíró, lapkiadó alapította, és 1917-ben osztották ki először.

Címkék: pulitzer-díj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.