Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan 20 ezer forintot költenek ajándékokra a családok

Átlagosan 20 ezer forintot költenek ajándékokra a családok

A közvélemény-kutatások és a kereskedelmi szervezetek becslése szerint is szegényebb lesz az idei karácsony, családonként átlagosan 20 ezer forint körül várható az ajándékokra szánt összeg. Ezért nyitják a boltok egyre korábban a karácsonyi szezont, így remélik, hogy hosszabb idő alatt az apróbb tételekből is összejön ugyanaz a forgalom.

A hír kapcsán Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach elmondta, a felmérések szerint egy hat-hét fős családban egy főre nem jut több 3333 forintnál, ami a mai árviszonyok mellett nem sok mindenre elég.

Mit lehet tenni, hogy mégse legyen szegény a karácsony? A szakértő több megoldást is javasol, de a módszereket érdemes szerinte kombinálni is:

- Mindenképpen tervezzük meg a karácsonyt jó előre! – ne novemberben kezdjünk el gondolkodni azon, hogy miből lesz ajándék és ünnepi vacsora. Ha nagy a család, akkor különösen érdemes már jóval hamarabb elkezdeni a gyűjtést, mert így havonta kisebb összegekkel megúszható a szükséges pénz előteremtése.

- A tervezésnek az is része, hogy megállapítjuk az ésszerű anyagi kereteket!
Állítsunk be a tervbe mindenkinek egy akkora keretet, amelyből valószínűleg lehet ajándékot venni, de nem kell miatta csődöt jelentenie a családnak. Ajándékra a fejenkénti 5.000 forintos keret még a mai árak mellett is elég, bár itt a család igényszintje az alapvetően meghatározó.

- Ugyanilyen anyagi keretet lőjünk be az ünnepi vacsorához is! – a vacsora is igencsak megterhelő lehet anyagilag, különösen ha nagy a család. A tervezésnél nyugodtan kalkuláljunk kisebb adagokkal, ne főzzünk egy lakodalmas vendégseregnek. De az is megoldás lehet, hogy a családtagok kalákában készítik a vacsorát, és egyikük a sütit hozza magával, a másikuk a köretet. Így kevésbé lesz stresszes a karácsony az időbeosztás tekintetében is.

- Készítsünk saját kezűleg ajándékokat! – sokan vannak, akik ügyes kezűek, akik szívesen meg is csinálják azt, amit a szeretteiknek szánnak, és még olcsóbban ki is jönnek így. Ráadásul benne van a kezük munkája, ami a szeretet egyik legszebb kifejeződése.

- Adjunk pénzt ajándékba! – a legtöbben ezt anyagiasnak és fantáziátlannak tartják, úgy gondolják, hogy ezzel leértékeljük a szerettünket. Ettől azonban nem kell félni, ha okosan ajándékozzuk el a pénzt – állítja Himer Csilla. Ha ugyanis a megajándékozottnak van egy határozott és nagyon vágyott célja van, de ennek egyelőre anyagi akadályai vannak, akkor a pénzt nyugodt lelkiismerettel lehet úgy átnyújtani neki a karácsonyfa előtt, hogy ezzel fejezzük ki a feltétel nélküli és lehetőségeink szerinti támogatásunkat a cél megvalósítása érdekében.

Himer Csilla szerint ezek a javaslatok mind kipróbáltak, nem csak ő maga, hanem ügyfelei is alkalmazzák, és eddig mindenkitől csak pozitív visszajelzéseket kapott. “A meglepő ebben az, hogy ezek tulajdonképpen józan paraszti ésszel is kitalálható dolgok, csak éppen a szokás mindenkinél nagy úr, ezért kell egy kis segítség. Viszont ebből is látszik, hogy a pénzügyek nem bonyolult dolgok, tényleg elég hozzájuk a józan paraszti ész. Az pedig mindenkinek van.” – zárta a beszélgetést a pénzügyi intelligencia oktató.

Címkék: ajándék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során