Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Autófinanszírozási trendforduló: olcsóbb lehet a forinthitel

Autófinanszírozási trendforduló: olcsóbb lehet a forinthitel

A folyamatosan csökkenő alapkamat és a bankok által a devizaalapú konstrukciók esetében alkalmazott átváltási költség miatt ma már előnyösebbek lehetnek a forintalapú autóhitelek – hívja fel a figyelmet az Autóhitel Alkusz Zrt. A vezető gépjárműhitel tanácsadó alkuszcég szerint a forinthitelek esetében az elmúlt években megszokott átlagosan 15-18 százalékos ügyleti kamat helyett, mostanában már 7-8 százalék körüli kamattal is találhatunk autófinanszírozást.

A százezernél is több, jellemzően bebukott hitel miatt visszavett gépjármű ellenére még mindig nem elég körültekintőek az autót hitelből vásárlók Magyarországon – állítja az Autóhitel Alkusz Zrt. A több pénzintézet ajánlatait megversenyeztető cégnél azt tapasztalják, hogy a nagyobb értékű autók esetében még mindig sok érdeklődő keresi a látszólag alacsonyabb kamattal kínált, de a lehetséges árfolyamváltozások miatt eleve kockázatosabb euró alapú finanszírozási formát. Ennek oka, hogy a havi törlesztőrészlet első pillantásra kisebbnek tűnik, mivel az ügyfelek nem számolnak a bank deviza vételi és eladási árfolyamai között megjelenő, átlagosan 4 százalékos különbséggel.

„Ezt a többletköltséget akkor is ki kell fizetni, ha a futamidő alatt az árfolyam semmilyen irányban sem változna. Ezért a jelenlegi alacsony forintkamatok mellett általában már csak annak éri meg devizaalapú konstrukcióhoz folyamodnia, aki kimondottan a számára kedvező irányú árfolyamváltozásra spekulál” – hívja fel a figyelmet Orbán Imre, az Autóhitel Alkusz Zrt. vezérigazgatója.

Az átlagosan 4 százalékos többletköltség, a magyar piacon jellemző 2 millió forint értékű finanszírozás mellett, mintegy 80 ezer forintos pluszkiadást jelent, melyről a szerződés megkötésekor általában semmilyen tájékoztatást sem kapnak a hitelfelvevők. Ezzel ugyanis sokszor még a hitelszerződést aláírató hitelügyintéző sincs tisztában.

Orbán Imre rámutatott: a finanszírozók a hitelajánlat és a hitelszerződés törlesztőrészletében nem kötelesek megjeleníteni a konverziós költséget. A teljes hiteldíj mutatóban (THM) ugyan kötelesek megjeleníteni ezt a díjat, azonban a THM feltüntetése csak a magánszemélyek által felvett hitelkonstrukciók esetén kötelező. A kereskedések többsége azonban a magánszemélyek számára általában kedvezőtlenebb lízing konstrukciót kínálja, ahol a finanszírozói ajánlatban csak az ügyleti kamatot jelenítik meg, ahogyan a céges ügyfelek lízingszerződéseinél is csak ezt kötelező feltüntetni.

A vezérigazgató úgy véli, hogy ma már a kamatkörnyezet sem szól a devizaalapú finanszírozás mellett, hiszen forintalapon akár már 7-8 százalékos ügyleti kamattal is hozzájuthatunk egy kedvező autóhitelhez, ha az autókereskedés helyett egy alkusznál intézzük a finanszírozást. „A jegybanki alapkamat fokozatos csökkentése miatt sohasem látott mélységbe kerültek a biztonságos, forintalapú autóhitelek kamatai” – tette hozzá a szakember.

Orbán Imre szerint rengeteg pénzt és utólagos kellemetlenséget lehet megspórolni azzal, ha szakértői segítséggel először finanszírozást keresünk és csak utána autót. Nyugat-Európában ma már az autófinanszírozási szerződések egyharmadát az ügyfelek érdekeit képviselő alkuszcégekre bízzák, amelyek ugyanazt a funkciót látják el a hitelpiacon, mint a biztosítási piacon a biztosítási alkuszok: az ügyfelek érdekében megversenyeztetik a szolgáltatókat. Az alkuszok – szemben az ügynökökkel – kizárólag a vásárlók érdekeit tartják szem előtt. Mivel nem kapnak jutalékot a banktól, ezért egyik finanszírozó ajánlatait sem részesítik előnyben. Csak az számít, hogy melyik bank adja a legkedvezőbb ajánlatot – magyarázza az Autóhitel Alkusz szakembere.

„Ügyfeleink egyre több olyan autóhitel és autólízing ajánlatot kapnak az autókereskedésekben, ahol az általunk kínált konstrukcióhoz képest akár 1-1,2 millió forinttal is több kamatot kéne visszafizetniük. Autóvásárlás előtt tehát továbbra is érdemes alkusz bevonásával megversenyeztetni a bankokat, mert még azonos bank, azonos konstrukciója esetén is havi 10-15 ezer forintos különbségek lehetnek a törlesztőrészletekben – annak függvényében, hogy hol kapta az ügyfél az ajánlatot” – figyelmeztet Orbán Imre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során