Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az aszpirin véd a vastagbélrák ellen?

Az aszpirin véd a vastagbélrák ellen?

Az aszpirin jelentősen csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát - állítja egy új tanulmány, amelyről a cbsnews.com számol be. A hatás azonban úgy tűnik azokra a megbetegedésekre korlátozódik, amelyek nem függnek össze a genetikai mutációval.

A tanulmány, amely közel 130 ezer ember adatait vette szemügyre felveti az olcsó fehér gyógyszer vastagbélrákkal szembeni védelmét és annak korlátait. Dr. Andrew Chan gasztroenterológus szerint azonban nem minden vastagbélrák viselkedik ugyanúgy.

Az aszpirin a nem-szteroidos gyulladáscsökkentők közé tartozik, a láz csillapítására, a gyulladás-és az izomfájdalom csökkentésére alkalmazzák. Emellett sokan naponta szednek aszpirint a szívbetegségek és az infarktus megelőzésére.

A gyógyszernek továbbá kimutatták rákellenes hatását is. A Stanford Egyetem korábbi tanulmánya kimutatta, hogy az aszpirin rendszeres használata csökkenti a melanoma (a legveszélyesebb bőrrák), a májat és a vastagbelet érintő daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát. Más, korábbi tanulmányok azonban rámutattak negatív hatásaira is, mint az életkorral járó vakság és a belső vérzés kialakulásának növelése.

Az új kutatás keretében Chan és kollégái 127 ezer ember adatait elemezték. A résztvevőknek évente kétszer az egészségügyi szokásaikra vonatkozó kérdőívet kellett kitölteniük, beleértve azt is, hogy szednek-e aszpirint vagy sem. A közel húszéves vizsgálat alatt megnézték, hogy kinél alakult ki valamilyen rákbetegség.

Azt találták, hogy a rendszeresen aszpirint szedőknek 27 százalékkal csökkent a kockázatuk a vastagbélrák olyan formájának kialakulására, amely nem függ össze a BRAF nevű gén mutációjával, amely közismerten növeli bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk