Városlista
2024. június 23, vasárnap - Zoltán

Hírek

2024. Május 26. 09:03, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok visszafogottságra kérte Kínát a Tajvan közelében indított hadgyakorlat kapcsán

Az Egyesült Államok a Tajvan közelében indított hadgyakorlatának korlátozására sürgette a kínai haderőt szombaton, amely a katonai műveleteket az új tajvani elnök beiktatását követően indította.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Washington mélységes aggodalommal figyeli a Népi Felszabadítási Hadsereg átfogó gyakorlatát a Tajvani-szorosban és Tajvan körül, valamint hangsúlyozza, hogy szorosan nyomon követik a cselekményeket, és az Egyesült Államok egyeztet szövetségeseivel.

Az amerikai kormányzati tájékoztatás a kínai hadgyakorlatot "katonai provokációnak" nevezi, amelynek indokaként kínai részről egy bevett, rutinszerű és demokratikus hatalmi átmenetet használnak, és amely az eszkaláció kockázatát hordozza, valamint aláássa azokat a hosszú időn keresztül fennálló normákat, amelyek évtizedek óta fenntartották a békét és biztonságot a Tajvani-szorosban.

A közlemény megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a régóta követett "egy Kína politikája" mellett.

A kínai haderő korábban azt közölte, hogy kétnapos hadgyakorlata "büntetés a szeparatistáknak" a függetlenségi törekvésekért. Kína a saját országrészének tartja Tajvant.

A kínai haderő átfogó hadgyakorlata miatt a tajvani hadsereg készültséget rendelt el csütörtökön.

Címkék: hadgyakorlat, kína, tajvan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén