Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Július 22. 07:16, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Az első részeredmények megerősítik az új ukrán elnök pártjának nagy arányú győzelmét

Az első részeredmények megerősítik az új ukrán elnök pártjának nagy arányú győzelmét

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt várhatóan nagy arányú győzelmét erősítik meg azok a hivatalos részeredmények,

amelyeket hétfőn hajnalban tettek közzé Kijevben az előző nap megtartott előrehozott ukrajnai parlamenti választásokról - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A központi választási bizottság közlése szerint a szavazókörök elektronikus jegyzőkönyvei közel 21 százalékának összesítése alapján Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja 41,98 százalékos eredménnyel vezet, amely mintegy 2 százalékkal gyengébb eredmény a késő este közölt exit poll-felmérések adatainál.

A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform - Életért párt áll 12,55 százalékkal (ez 1 százalékkal jobb az előzetes becslésnél).

Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja jelenleg a voksok 8,67 százalékát tudhatja magáénak, és ezzel harmadik a pártok erősorrendjében, negyedik - kissé erősödve - a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 8,38 százalékkal, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,33 százalékkal.

Zelenszkij már az exit poll-eredmények ismeretében bejelentette, hogy tárgyalni hívja az ötödik helyre várt Hang párt vezetőjét, Vakarcsukot, akivel egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről is megbeszélést kíván folytatni.

Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.

Vakarcsuk ugyanakkor kijelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat csak a parlamenti választás hivatalos eredményének ismeretében kezdenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése