Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Február 13. 06:13, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az EP megszavazta a szabadkereskedelmi megállapodást Vietnammal

Az EP megszavazta a szabadkereskedelmi megállapodást Vietnammal

Megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást szerdán strasbourgi plenáris ülésén.

A szavazást megelőző vitában Phil Hogan kereskedelemért felelős uniós biztos kifejtette, hogy a megállapodás mindkét félnek előnyös, és megerősíti az unió ázsiai jelenlétét.

"A vietnami kormány tavaly új munkaügyi törvényt fogadott el, amely elismeri a gazdasági társulás szabadságát az ENSZ munkaügyi szabályainak megfelelően - hangsúlyozta az uniós biztos.

Győri Enikő (Fidesz) hangsúlyozta: a megállapodás új lehetőségeket teremt az európaiak és az európai vállalatok számára.

Ugyanakkor Vietnamnak is esélyt jelent a fejlődésre és a szabadság kiteljesítésére - tette hozzá.

A megállapodás hozzáférést biztosít az uniós vállalatok számára a vietnami szolgáltatási és a közbeszerzési piachoz is - mondta.

Az egyezmény ellenzői azt kérik, hogy az uniós vállalatok továbbra se férjenek hozzá Hanoi vagy Ho Shi Minh-város közbeszerzési piacaihoz, és maradjanak hatályban a vietnami piactorzító intézkedések - közölte Győri Enikő.

A képviselő hozzátette: az egyezmény által hatalmas lehetőség nyílik az uniós, így a magyar vállalatok számára.

A jövőben ugyanis hozzáférhetnek a délkelet-ázsiai térség leggyorsabban fejlődő országának közel százmilliós piacához, és magas szintű védelemben részesülhetnek ottani befektetéseik - mondta.

Geert Bourgeois belga konzervatív képviselő szerint az egyezmény egyedülálló lehetőséget ad az uniónak arra, hogy olyan komoly szereplőként léphessen fel a világban, amely kiáll a multilaterális kereskedelem mellett, elutasítja a protekcionizmust, valamint kiáll a munkavállalói és emberi jogok, illetve a környezetvédelem mellett.

"A megállapodás hozzájárul a jobb életkörülmények kialakulásához Vietnamban, új és jobban fizető munkahelyeket teremt, a kis- és nagyvállalatok számára, csökkeni a költségeket, és kölcsönösen jobb hozzáférést biztosít egymás piacához a feleknek" - hangsúlyozta a belga politikus.

Bernd Lange német szocialista képviselő, az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának elnöke szerint a megállapodás Vietnamban és a régióban egyaránt megerősítheti az unió szerepét.

Különösen fontos ez olyan területeken, mint például a sajtó- és a véleményszabadság. Nagyobb mozgásteret harcoltunk ki a vietnami civil szférának - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez