Városlista
2020. augusztus 7, péntek - Ibolya

Hírek

2011. November 09. 14:18, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az esőcsepp is óriási teher volna

Az esőcsepp is óriási teher volna

A kolibrik nemcsak hátrafelé képesek repülni, hanem röptükben a vízcseppeket is le tudják rázni magukról, ami megóvja őket a lehűléstől és a felesleges teher cipelésétől.

A parányi madarak ilyenkor kétszer olyan gyorsan rázzák fejüket, mint ültükben – állapította meg Victor Ortega-Jimenez, a Kaliforniai Egyetem kutatója és a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézetnél dolgozó Robert Dudley a Proceedings of the Royal Society című folyóiratban az ORF tudományos hírportálja szerint.

A kutatók három hím Anna-kolibrit (Calypte anna) permeteztek be vízzel, majd két nagy sebességű kamerával vették fel a mindössze négy és fél grammot nyomó madarak reakcióit. Az egyik készülék fentről, a másik oldalról filmezte a kolibriket. A madarak a fejüket több mint 180 fokkal, testüket több mint 45 fokkal, farktollaikat és szárnyaikat pedig több mint 90 fokkal fordították el mind ültükben, mind repülés közben. A test és a szárnyak ellentétes irányban forogtak, ez a levegőben feltehetően az irányítást és a stabilizációt könnyítette meg, „ülőhelyzetben” pedig tehermentesítette az állatok gyenge lábait.

Mivel annyira aprók, a kolibrik testtömegét néhány esőcsepp is jó néhány százalékkal megnöveli. Ezen kívül térfogatuk és felületük előnytelen aránya miatt hamarabb kihűlhetnek, mint a nagyobb testű madarak. Enyhe esőnek megfelelő permetezésnél a madarak átlagosan 67 vízcseppet ráztak le magukról másodpercenként, ami 2,2 milligramm víznek felel meg.

A kutatók úgy vélik, tollaik mikroszerkezete teszi lehetővé, hogy ilyen hatékonyan szabaduljanak meg az esővíztől. Szélsőséges hajlíthatóságuk révén a tollvégek átlagos sebessége akár 36 százalékkal is megnőhet. A repülés közbeni megrázás az aerodinamikai kontroll egy kivételes példájának tekinthető.

Címkék: kolibri, kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 07. 14:00, péntek | Belföld

Magyarországon egy körül van a koronavírus reprodukciós rátája

Egy körül van a koronavírus reprodukciós rátája, vagyis egy fertőzött egy embernek adja tovább a betegséget

2020. Augusztus 07. 13:01, péntek | Belföld

Júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal,

2020. Augusztus 07. 09:49, péntek | Belföld

Meghalt két idős koronavírus-beteg, nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt két idős, krónikus beteg, és huszonnéggyel, 4621-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Augusztus 07. 08:05, péntek | Belföld

Mintegy 4,7 millió tonna lehet az idei búzatermés

Idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett, a belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonnát tesz ki, így bőven jut exportra is