Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2014. Október 18. 00:00, szombat | Helyi

Az Év Háza a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde

Az Év Háza a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde

Az Év Háza Komárom-Esztergom megyében pályázat középület kategóriájának I. díját vehette az Építészet Napja alkalmából tartott tatabányai rendezvényen Páll Ákos és Sárfy Tibor, a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde tervezői

„Az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” című pályázatot Bálint Imre DLA Ybl-díjas építész elnöklésével olyan neves szakemberek értékelték, mint Dr. Winkler Gábor építész, a műszaki tudományok kandidátusa, MTA doktora és Krizsán András DLA Ybl-díjas építész.
Tavaly novemberben vehették birtokba a környei apróságok a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde épületét, melynek terveit Páll Ákos és Sárfy Tibor készítette. Az ajtón belépve egy tágas aula fogadja az intézménybe érkezőt, ahonnan a csoportszobák folyosókon közelíthetők meg jobbra illetve balra. A csoportszobák kialakításánál a törvényi előírásokon túl lényeges szempont volt az is, hogy világos és tágas termeket kapjunk. Minden csoportszoba 60 m2-es, amelyhez egy játéktároló helység is tartozik. Minden csoportszobához tartozik továbbá egy 40 m2-es terasz, amely szintén alkalmas foglalkozások tartására. A teraszok előtt a csoportoknak saját virágágyásuk van, melyet a gyerekek gondozhatnak. A logopédiai foglalkoztató és egyéni fejlesztő helység 35 m2-es. A gyerekek mozgásigényüket kiválóan kielégíthetik a több mint 120 m2-es tornateremben. Az óvónők munkavégzését teszi még komfortosabbá a nevelőtestületi szoba, melyhez könyvtársarok is tartozik.
A bölcsődei szoba kialakításánál a tervezők maximálisan figyelembe vették azt az előírást, hogy a vizuális kapcsolat megmaradjon a gyermek és a körülötte lévő felnőttek között, legyen a gyermek a bölcsőde bármely pontján is.
A tervezők a számos pozitív visszajelzés alapján mérették meg magukat az Év Háza Komárom-Esztergom megyében elnevezésű pályázaton, melynek I. díját vehették át középület kategóriában csütörtökön az Építészet Napja alkalmából tartott rendezvényen A Vértes Agorájában.
A bíráló bizottság értékelése így fogalmaz: „A település belső főútja mentén a kis templom melletti tér közelében az arra haladókat érdekes látvány fogadja. Egy tömbbe ágyazott fél nyeregtetős kubusokból álló, fegyelmezetten vidám épülettömeg kelti fel az érdeklődést. Ez a hosszú tömeg buboréksor átfordul az út mentére is, azaz egy L alakú beépítési formációvá válik. Ha közelebb megyünk, kiderül, hogy ez egy óvoda, bölcsőde épületegyüttes, amelyik a Vackor nevet viseli. Az építészeti koncepció szerint minden egyes foglalkoztató egység a hozzá tartozó kiszolgáló blokkal együtt egy-egy kis kuckó, kis épülettömeg, amelyeket egy belső összekötő folyosó tart egybe. Az óvodának és bölcsődének külön bejárata van, a foglalkoztatóknak megfelelő tájolású kertkapcsolata.
Ma világunkban az épületnek kettős üzenete van. Egyrészt, hogy a szülők munkába állásának megkönnyítése érdekében épülnek még ilyen létesítmények, másrészt, hogy ezek a létesítmények is képesek léptékhelyesek lenni. Az utca túloldalán, a keskeny telkeken álló hagyományos vidéki épületek tömegei hasonló képet formáznak, mint az óvoda, bölcsőde.”
A bíráló bizottság úgy vélte, hogy a Vackor Óvoda és Bölcsőde esetében mind a környezetének, mind a használóknak, azaz a gyerekeknek megfelelő léptékű, jól működő épület került kialakításra, ezért az Év Háza Komárom-Esztergom megyében középület kategória I. díjában részesítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya