Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 14. 11:01, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az orosz hírszerzés meghekkelhette az ukrán Burisma gázcég számítógépes rendszerét

Az orosz hírszerzés meghekkelhette az ukrán Burisma gázcég számítógépes rendszerét

Az orosz katonai hírszerzés meghekkelte az ukrán Burisma gázipari cég számítógépes rendszerét - jelentette egy bostoni kiberbiztonsági cégre hivatkozva több amerikai lap keddre virradóra.

A Burisma az a cég, amely a Donald Trump amerikai elnök ellen indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) középpontjában áll. A Burismánál volt ugyanis igazgatótanácsi tag a demokraták elnökjelöltségéért küzdő Joe Biden volt alelnök fia, Hunter Biden, és Trump a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felvetette, hogy az ukrán ügyészség kivizsgálhatná a Burisma és Bidenék üzleti ügyeit. E telefonbeszélgetésre hivatkozva indítottak eljárást a demokrata párti törvényhozók az amerikai elnök ellen.

Az Area 1 Security nevű bostoni kiberbiztonsági cég hétfőn este több amerikai médiumhoz eljuttatta a jelentését, amelyben az áll: felfedezte, hogy orosz hekkerek már november óta több számítógépes támadást intéztek a Burisma Holding ellen. A támadások időben egybeestek az amerikai képviselőházban folyó meghallgatásokkal, amelyeknek egyik célja annak kiderítése volt, hogy Donald Trump gyakorolt-e nyomást az ukrán elnökre a Burisma elleni vizsgálat ügyében.

Az amerikai kiberbiztonsági cég megállapította azt is, hogy a Burisma elleni támadások hasonlóak voltak azokhoz, amelyek Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt és a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) számítógépes rendszereit érték a 2016-os választási kampány idején. Ráadásul az akkori és a Burisma elleni mostani támadásokat - az amerikai cég szerint - az orosz katonai hírszerzésnek ugyanaz az egysége követte el. A támadásokban a hekkerek egyebek között hamis e-maileket küldtek, amelyekkel megpróbálták rávenni a címzetteket adataik átadására.

A bostoni cég leszögezte, hogy az általuk felderített hekkertámadásoknak figyelmeztetésül kell szolgálniuk a 2020-as amerikai választásokra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.